Agents de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil van mostrar el seu malestar per la reunió del ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, amb Rodrigo Rato i la seva preocupació per si la investigació de la causa en què està imputat aquest últim "pogués quedar intoxicada". Així ho va manifestar el secretari general de l'Associació Unificada de Guàrdies Civils (AUGC), Alberto Moya, que va reconèixer que la seva organització s'ha fet ressò del "malestar" d'agents de la UCO per aquesta reunió, celebrada el 29 de juliol al despatx del ministre i de la qual Fernández Díaz donarà explicacions demà al matí al Congrés.

Investigadors de la UCO consideren, segons Moya, que aquesta trobada pot "intoxicar" la investigació a l'exvicepresident del govern i expresident de Bankia sobre un presumpte blanqueig de diners i per la seva gestió al capdavant de l'entitat. I, a aquesta preocupació, els agents de la UCO hi sumen la manca de recursos de la unitat, saturada de feina a causa dels casos que està investigant, va afegir Moya.

L'AUGC manté la seva petició, que ja va formular diumenge, de dimissió del ministre, ja que considera que la seva compareixença de demà no és suficient, perquè, des del moment en què Fernández Díaz es va reunir amb "un presumpte delinqüent", el titular d'Interior "queda invalidat i ha d'assumir les responsabilitats públiques que es deriven d'això".

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, va afirmar que s'ha "sobredimensionat" la reunió de Fernández Díaz amb Rato. La presidenta autonòmica va assenyalar que aquesta reunió no li sembla "gaire encertada", i va afegir que el ministre "no hauria d'haver-la fet", encara que va atribuir la trobada a una "qüestió d'amistat". Cifuentes va afegir que les explicacions sobre aquesta reunió "es donaran divendres i estarem atents al que Jorge Fernández digui".

Paral·lelament, la portaveu del PP basc, Laura Garrido, va considerar que el ministre d'Interior ha d'aclarir els "detalls" de la seva reunió amb Rodrigo Rato, ja que aquesta trobada ha generat "confusió" i "preocupació".

"Crec que en la compareixença de divendres el ministre donarà aquests aclariments que ha de donar i que jo considero que ha de donar", va afirmar la portaveu del PP basc, que va opinar que aquesta trobada ha generat "confusió" i "preocupació", i que per això és "adequat" que es donin "explicacions" i "se n'aclareixin" tots els "detalls".

Un visitant normal

El 29 de juliol a les dotze, l'expresident de Bankia, imputat en diverses causes a l'Audiència Nacional, es va presentar a la seu d'Interior i va lliurar la seva documentació a la garita de seguretat de la Guàrdia Civil. Com qualsevol altra visita, va col·locar els objectes metàl·lics a la safata de control i va passar l'arc de seguretat.

Des d'aquesta zona, exterior a l'edifici, Rodrigo Rato va ser acompanyat a la primera planta i va esperar a l'avantsala del despatx de Jorge Fernández Díaz fins que el rebés el ministre. La trobada va durar més o menys una hora.

Diversos juristes coincideixen a assenyalar que l'entrevista pot qualificar-se de poc apropiada, vergonyosa o com es vulgui, però asseguren que no té transcendència penal per a cap dels casos oberts contra Rato.