El conseller d'Interior, Jordi Jané, va assegurar ahir que el manter que va morir en una operació dels Mossos d'Esquadra contra el top manta va caure sol del balcó del seu pis de Salou, sense que cap agent el toqués, encara que la família dubta de la versió i ja ha presentat denúncia contra la policia.

en cap moment, entre els mossos que van entrar a l'habitació on estava el manter, Mor Sylla, i ells.

Segons la versió esgrimida pel conseller Jané i el comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, a l'habitació hi havia dues persones, una de les quals es va quedar quieta atenent el requeriment policial, mentre que la víctima va sortir al balcó per una porta corredissa que hi donava accés directe i es va enfilar a la barana, d'on es va desprendre mortalment al buit.

"No sabem exactament si volia saltar al pis de sota o si va relliscar quan estava agafat de la barana. Ens consta que la mossa d'esquadra [que va entrar a la seva habitació] no va interactuar físicament amb ell, que no hi va haver contacte físic en cap moment", va insistir Jané. De la seva banda, Trapero va indicar que, quan l'home es va dirigir cap al balcó, l'agent es va acostar i li va dir "quiet, on vas?", encara que "sense tocar-lo en cap moment". "L'agent va veure com a l'home li relliscaven les mans. Sembla que es volia recolzar en un tendal del segon pis, però va caure al buit", va relatar.

D'una altra banda, Trapero va precisar que els Mossos no van gravar l'entrada i l'escorcoll al pis, ja que la policia catalana no pren imatges de totes les intervencions policials perquè pressuposa que fa les coses "ben fetes". La policia també va confirmar que la secretària judicial que havia de supervisar l'escorcoll encara no havia entrat al pis quan el manter es va precipitar des del balcó, ja que estava al portal a l'espera que els agents asseguressin l'habitatge.

Els dubtes de la família

Per contra, la família de la víctima va denunciar l'actuació dels Mossos al jutjat, per dubtar de la versió policial. Un germà de la víctima va assegurar que els Mossos van recolzar contra la paret la resta de detinguts que eren a l'habitatge, i que al seu germà el van recolzar contra el balcó. "És lògic que si et recolzen contra el balcó vagis a terra", va afegir. Ibrhymma Sylla descarta que la víctima saltés pel balcó per voluntat pròpia, però també que els Mossos el tiressin expressament. "No m'ho crec. Crec que va haver-hi un error catastròfic perquè els Mossos van entrar de forma brutal a l'habitació", va dir.

La família de Mor Sylla, senegalès de 50 anys, ha presentat una denúncia contra els Mossos i reclama que es faci justícia. "Intentem deixar tota la investigació en mans del jutge que s'encarregarà de conèixer la veritat. Volem saber la veritat i el culpable", va afegir.

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha obert una investigació d'ofici per aclarir les "versions contradictòries" sobre les circumstàncies de la mort. Paral·lelament, el secretari general d'ICV, Josep Vendrell, va exigir la compareixença del conseller d'Interior, Jordi Jané, a la diputació permanent del Parlament, prevista per a final d'agost, perquè aclareixi els fets. Per la seva part, ERC va reclamar que s'informi amb "transparència".