El sindicat majoritari de maquinistes de Renfe, Semaf, va anunciar la convocatòria d'una vaga per als dies 4, 11, 14 i 15 de setembre.

La convocatòria de la protesta es va presentar oficialment aquest dimarts i, a partir d'ara, l'objectiu dels maquinistes és que s'iniciï un període de negociacions. La vaga es va convocar a causa de la manca d'acord entre les parts en la negociació del conveni col·lectiu que ha de regular les condicions laborals dels treballadors.

La mobilització coincidirà amb la Diada Nacional de Catalunya de l'Onze de Setembre, data escollida per les entitats sobiranistes per a la celebració de la Via Lliure, una manifestació sobiranista amb l'objectiu d'omplir l'avinguda Meridiana de Barcelona i que es preveu multitudinària.

La vaga pot afectar la mobilitat dels assistents a la concentració, que també coincideix amb el tret de sortida de la campanya electoral de cara a les eleccions del setembre.

També afectarà l'inici del curs escolar, que a la gran majoria de centres d'ensenyament de Catalunya està previst per al dilluns 14 de setembre.