El president del PSC i alcalde de Lleida, Àngel Ros, va assegurar ahir que els catalans no poden permetre una reforma constitucional que no reconegui Catalunya com nació, la seva singularitat, una equitat fiscal i el respecte a la seva llengua, cultura i tradicions.

Ros també va advertir que la independència és "impossible", que "en el model actual espanyol i europeu, la independència no és viable. Una DUI no tindria efectes jurídics i no seria acceptada per la comunitat internacional ni per l'Estat". Ros va defensar la reforma federal com un "model viable i amb efectes jurídics" davant del projecte independentista, que va considerar "inviable", i va tornar a mostrar-se crític amb el fet que el dret a decidir hagi "evolucionat" cap al "dret a la independència".

El dirigent socialista va deixar clar que el PSC "mai ha dubtat que Catalunya sigui una nació", i va avisar que "seria un drama que una reforma constitucional no pogués ser acceptada a Catalunya, voldria dir que ho hauríem fet malament". "Els catalans no podem permetre una reforma constitucional que no reconegui el nostre concepte de nació, la nostra singularitat, una equitat fiscal i un respecte a la nostra llengua, cultura i institucions", va dir. Ros va avisar que si aquests aspectes no són reconeguts en la reforma, caldrà "seguir treballant".

L'alcalde de Lleida va reconèixer que les relacions entre el PSC i el PSOE "tindran sempre un element de tensió lògic", ja que "el PSC és un partit català i sempre hi haurà un àmbit de polèmica quan es debaten els recursos financers, que són escassos", però va opinar que "ara no és el moment de més tensió".