La número tres de la llista d'Unió a Barcelona i membre del comitè de govern del partit, Marta Plana, va qualificar ahir la proposta de reforma constitucional plantejada pel govern espanyol de "cortina de fum" dissenyada per "tapar una recuperació econòmica que no acaba d'arribar i el contenciós entre Catalunya i Espanya". Unió tem que Catalunya surti perjudicada de la possible modificació de la carta magna, que podria tenir una voluntat "recentralitzadora", segons va alertar.

Plana va acusar Mariano Rajoy i el seu executiu de "voler confondre", i els va retreure que, quan falta un mes i escaig per al 27 de setembre, els entrin "les presses" per emprendre una iniciativa que no han posat sobre la taula al llarg dels quatre anys que fa que són al govern espanyol. "No sabem si el que vol és racionalitzar l'estat de les autonomies o continuar amb el seu procés constant i d'amenaça de recentralització. Ens temem que vol limitar encara més les atribucions autonòmiques com ho revelen les veus que dins del Partit Popular i el PSOE s'aixequen contra el reconeixement de la singularitat de Catalunya i neguen la possibilitat d'un estat asimètric", va expressar ahir Plana.

La candidata democratacristiana va considerar que, "d'aquesta anunciada reforma constitucional, sabem com comencem, però no com l'acabarem; hi pot sortir perdent Catalunya".

I és que el plantejament de l'executiu de Mariano Rajoy, segons el seu parer, no representa una solució "factible" com la d'incloure una disposició addicional que reculli en la Constitució la identitat específica de Catalunya i que en garanteixi els drets lingüístics, culturals, d'ensenyament i que alhora fixi un finançament "just" per a Catalunya.

Plana va lamentar també que "cada cop que s'acaba una legislatura, PP i PSOE obren debats inútils de poc futur". La candidata d'UDC va recordar també que durant els últims quatre anys Rajoy s'ha negat a abordar una reforma constitucional i que, en canvi, en parla ara que s'esgota el seu mandat.