El President de la Generalitat, Artur Mas, ha publicat aquest dijous una tribuna al diari francès Libération per recordar la figura de Lluís Companys en el 75è aniversari del seu arrest a França a mans d'oficials de l'Alemanya nazi. Mas destaca que Companys va ser assassinat pel fet de liderar el Govern català. "No sols va lluitar contra la rebel·lió feixista del general Franco, també contra un govern espanyol poc respectuós amb la identitat i les institucions catalanes", remarca Mas, que creu que "afortunadament la situació no es pot comparar amb la d'ara". Malgrat això, apunta que "la voluntat d'existir dels catalans i de decidir per nosaltres mateixos el nostre futur continuen intactes".

En l'article, Mas recorda que aquest dijous es complien 75 anys del moment en què l'exèrcit alemany, acompanyat de la policia francesa, va irrompre a la vil·la bretona de La Baule-Escoublac per detenir l'exiliat Lluís Com- panys, qui, "malgrat el risc que corria, no va voler separar-se de la família". El 123è President de la Generalitat va ser conduït a la presó parisenca de la Santé per ser interrogat i, amb la complicitat dels cos policial gal, va ser entregat al règim franquista, que va afusellar-lo "pel fet de liderar el Govern de la Generalitat" i al crit de "Per Catalunya", com relata Mas.

A més, destaca que Companys va ser l'únic president democràticament escollit que va ser assassinat durant la Segona Guerra Mundial. "Companys va lluitar i morir en defensa de les institucions catalanes". Per això, diu, "tots els catalans han de reconèixer la seva figura i el seu sacrifici".

La situació del 1940 "no és comparable" a l'actual, assegura Mas, que, malgrat això, deixa clar que "la voluntat d'existir" dels catalans i l'"aspiració a decidir el nostre futur" continuen tan vives com fa 75 anys enrere.

Mas recorda que només hi ha hagut cinc presidents entre Companys i ell. Tot i això, durant aquest període, "el Govern de Catalunya s'ha convertit en una institució sòlida, consolidada i estable", apunta.