L'anunci del fracàs de les negociacions per a un govern de coalició entre els dos partits més votats a les darreres eleccions de Turquia, l'islamista AKP i el socialdemòcrata CHP, alimenta la possibilitat que el president, Recep Tayyip Erdogan, hagi de convocar eleccions generals anticipades.

"Hem tingut, després de llargues negociacions, la reunió final. Hem arribat a la conclusió que no hi ha una base per formar coalició", va explicar al final d'una reunió de 80 minuts el primer ministre, Ahmet Davutoglu, líder del Partit Justícia i Desenvolupament.

Les eleccions anticipades "semblen l'única possibilitat", va admetre, i va assegurar que les preferiria "el més aviat possible", una opció que els analistes turcs ja situen al novembre.

La manca de resultats no s'ha de veure com a quelcom completament negatiu a ulls del primer ministre, que va considerar la simple trobada com "un triomf per a la política turca, ja que dos partits amb històries i ideologies tan diferents s'han implicat en aquest procés".

El seu interlocutor a la reunió, el president del Partit Republicà del Poble (CHP), Kemal Kiliçdaroglu, segon posicionat en les eleccions del 7 de juny, va explicar que no havia rebut una oferta de coalició per als 4 anys de mandat, sinó "una proposta per donar suport a un govern en minoria de l'AKP fins a les noves eleccions". "Hem dit que Turquia té problemes molt importants, la resolució dels quals requereixen un govern d'alt nivell a llarg termini", va afegir Kiliçdaroglu en una compareixença per separat. Les delegacions de l'AKP i el CHP han mantingut en total 35 hores de negociacions des del 3 d'agost per estudiar la possibilitat d'una gran coalició.