El departament d'Agricultura ha detectat, per primer cop, exemplars de cargol poma en una parcel·la arrossaire del Baix Empordà, concretament en una finca de dues hectàrees a Palau-sator.

Segons el departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, és la primera detecció d'aquesta plaga a les comarques gironines, on es cultiven més de 900 hectàrees d'arròs, i, fins ara, a Europa només s'havia detectat al Delta de l'Ebre. La troballa, per part de tres temporers que també treballen al Delta de l'Ebre, va ser fortuïta, ja que quan estaven traient males herbes es van adonar de la presència d'aquesta espècie i van donar la veu d'alarma.

El cargol poma és un mol·lusc gasteròpode aquàtic procedent de Sud-amèrica que està considerat una de les 100 espècies invasores més perjudicials del món i ha causat estralls en cultius de zones humides, sobretot en arrossars, a tots els indrets del món que ha colonitzat. Per evitar que la plaga es propagui per la zona arrossaire del Baix Empordà, el departament ha iniciat mesures immediates per a l'eradicació del focus detectat i una exhaustiva prospecció de tota la zona arrossaire. Diversos experts van visitar ahir la zona afectada per estudiar les mesures adequades per a la seva eradicació i evitar-ne la propagació, d'acord amb el que s'estableix en la Decisió de la Comissió Europea UE/697/2012, relativa a les mesures per evitar la introducció a la UE i la propagació d'aquest mol·lusc.