El dirigent d'UDC i candidat a la presidència de la Generalitat, Ramon Espadaler, va expressar ahir la seva preocupació davant la "incapacitat" del PSC per persuadir els socialistes sobre la "singularitat" de Catalunya.

En roda de premsa, i després de destacar que Unió defensa la via del diàleg com l'"única sortida" per solucionar l'encaix de Catalunya a Espanya, per la qual cosa està obert a escoltar les propostes del PP i del PSOE de reforma de la Carta Magna, Espadaler va considerar no obstant això que es tracta de "focs artificials" dels dos partits amb l'objectiu de "distreure" l'opinió pública espanyola.

Espadaler va criticar que el PSC hagi fet un "pas enrere" i "abandoni" en el seu esborrany del programa electoral per al 27-S el dret a decidir dels catalans, com sí que recollia en els comicis anteriors, i la seva "incapacitat" actual per "incidir" i "persuadir" el PSOE sobre la "singularitat" de Catalunya en la reforma de la Carta Magna.

"Lamentem una vegada més que el PSC sigui més feble (...) i que ara es doblegui de forma preocupant a les tesis del PSOE" quant a la defensa dels interessos de Catalunya, va opinar el secretari general del comitè de govern d'Unió.

El candidat d'UDC a les eleccions autonòmiques del proper 27 de setembre va advertir, a més, que la reforma de la Constitució que proposi el Partit Popular podria ser "més lesiva" per a Catalunya si s'intenta "limitar i emmordassar" el marc competencial i l'autogovern català, cas en el qual -va dir- "estaríem als antípodes" respecte al que defensen els democratacristians.

Per la seva banda, el vicesecretari general d'Organització del PP, Fernando Martínez-Maíllo, va afirmar ahir que el PSOE es col·loca "sempre" en una posició d'"ambigüitat calculada" davant del "procés sobiranista" a Catalunya.

Martínez-Maíllo va fer aquestes declaracions en roda de premsa després de participar, juntament amb la presidenta del PP al País Valencià, Isabel Bonig, i el secretari general del PP a la província d'Alacant, Eduardo Dolón, en un acte del partit celebrat a la seu provincial d'aquesta formació política.

El dirigent estatal del PP va exposar que hi ha ara "un procés sobiranista" a Catalunya, "fonamentalment liderat pel senyor Mas, que és el destructor de tots els consensos possibles, amb ell mateix, amb el seu propi partit, amb la coalició". "Ha trencat molts consensos interns dins de Catalunya, s'ha dedicat a dividir profundament i el que ha fet ha estat convocar unes eleccions autonòmiques", va indicar. "Són unes eleccions autonòmiques, i així ho diu el text del decret", va afegir.

Martínez-Maíllo va assenyalar que, "indubtablement", són uns comicis "importants", marcats per "una candidatura unitària en què el candidat va de número 4, cosa que és bastant il·lògica, i el número 1 és un comunista", que és "una situació inèdita en la democràcia". "El que tenim molt clar des del PP" és que els populars defensaran que "la sobirania nacional resideix en el poble espanyol", i que "des del PP de Catalunya es defensarà aquells ciutadans que tenen el dret i la legitimitat de sentir-se catalans, espanyols i europeus", va subratllar.

Va lamentar que "en aquest procés tinguem sempre permanentment l'ambigüitat calculada del PSOE, que no es col·loca mai del costat dels constitucionalistes, que es col·loca sempre en una posició, diuen ells, equidistant, però en aquests moments no hi ha equidistàncies possibles".

"Aquí hi ha un desafiament clar i cal situar-se del costat dels quals defensem la Constitució, la igualtat de tots els espanyols, la solidaritat i la unitat d'Espanya", va subratllar Martínez-Maíllo. "Pedro Sánchez, des que s'han convocat les eleccions autonòmiques a Catalunya, no ha piulat, no ha dit ni una sola paraula", va manifestar.

"Això no és casual, ho fa precisament amb tota la intenció per evitar mullar-se en un problema en el qual tots hem de mullar-nos. El president del govern ho ha dit: no hi haurà independència a Catalunya", va remarcar.

Segons Martínez-Maíllo, Pedro Sánchez, "una vegada més, s'oculta, s'amaga, quan no utilitza l'ambigüitat, fonamentalment derivada dels problemes interns que té amb el PSC".