Els ingressos tributaris van aportar l'any passat a les arques de l'Estat 4.763.000 d'euros menys del previst, malgrat que l'activitat econòmica va tenir una evolució millor de la calculada inicialment, a causa de la menor recaptació pels impostos de societats i especials.

En el seu informe anual de recaptació de 2014, l'Agència Tributària (AEAT) destaca, referent a això, que el PIB va créixer l'1,4%, quan la previsió era del 0,7%, amb una aportació de la demanda interna molt superior a la prevista. També subratlla que la recuperació de l'ocupació va ser més ràpida, en registrar un increment mitjà del 1,2%, quan s'esperava una caiguda del 0,2%.

En canvi, l'informe indica que la forta baixada del preu de les matèries primeres va fer que el deflactor del PIB (divisió del PIB nominal o a preus corrents entre el PIB real o a preus constants) baixés un 0,5%, quan es preveia una pujada de l'1,3%. Així mateix, destaca que l'únic desfasament en els fonaments econòmics que sí va generar una forta desviació negativa va ser el menor estalvi i, sobretot, la reducció dels tipus d'interès, que va produir una "notable" reducció de les rendes del capital mobiliari, que va derivar en una recaptació molt inferior a la prevista.

L'AEAT subratlla que les principals causes de la desviació s'han de buscar en qüestions alienes als fonaments econòmics sobre els quals es va basar el pressupost.

Així, assenyala que el major incompliment es va registrar en l'impost sobre societats, per import de 3.613.000, després de tres anys de significatius augments per sobre del previst. L'Agència Tributària afirma que és habitual que les majors desviacions es produeixin en l'impost sobre societats.