Xina va anunciar ahir que ha iniciat una investigació judicial per determinar si hi va haver negligències com a causa del desastre industrial de Tianjin, mentre escala la censura oficial a la xarxa pel que fa a les fatals explosions.

En plena tempesta per la seva gestió sobre el devastador sinistre succeït el dimecres, que de moment ha causat 112 morts i almenys 95 desapareguts, així com més de 700 ferits, el Govern del país asiàtic va pretendre donar ahir dos cops d'efecte.

D'una banda, el Tribunal Suprem, en la pràctica supeditat al Partit Comunista en no haver-hi independència judicial, va anunciar que s'ha posat en marxa una investigació sobre els fets.

"Investigarem possibles actes il·legals, com ara abús de poder, negligència en les obligacions o qualsevol pràctica que constitueixi un delicte", va anunciar la cort en un comunicat.

Fins ara, cap membre del Govern o de la companyia propietària del magatzem, Ruihai International Logistics, ha estat considerat responsable, però la cort afegeix que "cooperarà amb les autoritats locals per reunir proves i assistir a futures operacions".

L'anunci sorgeix després que mitjans locals s'hagin fet ressò els passats dies de possibles irregularitats, com que la companyia no disposava de llicència per emmagatzemar químics perillosos o que la terminal on van ocórrer les explosions i l'incendi es trobava més a prop d'àrees residencials de el que permet la llei, entre d'altres infraccions. El director de la companyia, Zhi Feng -de qui es va dir que podria estar vinculat a l'Ajuntament de Tianjin, informació que no ha estat confirmada-, i altres empleats van ser posats sota custòdia policial inicialment, sense que se sàpiga si continua.

Un altre fet que va cridar l'atenció va ser que Gao Huaiyou, sotsdirector de seguretat laboral de Tianjin, declarés divendres que no es podia determinar què emmagatzemaven els contenidors, entre altres motius a causa de "serioses contradiccions entre la documentació de l'empresa i els registres dels clients".

Sense que hi hagués hagut confirmació prèvia sobre la seva existència, que fins llavors es qualificava de "possible", Shi Luze, portaveu del comandament militar de Pequín, va declarar ahir que els equips de rescat estan netejant centenars de tones de restes de cianur de sodi, altament tòxic, que queden al magatzem destrossat.

Va afegir que utilitzen peròxid d'hidrogen per neutralitzar la toxicitat del cianur i que s'han detectat "nivells segurs de gas perjudicial" prop de l'epicentre. En aquestes circumstàncies es va produir el segon gest oficial del dia: l'arribada al lloc de la tragèdia del primer ministre xinès, Li Keqiang, després que es critiqués que cap dels dos líders -ni ell ni el president, Xi Jinping-, hagués visitat encara Tianjin.

Li, segons va publicar l'agència Xinhua, visitarà els bombers, cos especialment colpejat, amb més de 20 morts i 85 desapareguts a les seves files, així com als equips de rescat i als ferits.

Mentrestant, l'Administració del Ciberespai de la Xina va censurar ahir 50 pàgines web, bé de forma temporal o permanent, per "crear el pànic publicant informació sense verificar o permetre als seus usuaris divulgar rumors infundats".