El president d'ERC, Oriol Junqueras, va recordar al candidat de Catalunya Sí que Es Pot, Lluís Rabell, que la prioritat d'ERC és la independència. Rabell havia apuntat la possibilitat d'un tripartit d'esquerres, amb CUP i ERC per fer polítiques d'esquerres i treballar per la convocatòria d'un referèndum. Junqueras, en canvi, veu les pròximes eleccions com el referèndum que l'Estat va negar i convida Rabell a sumar-se al projecte independentista. "La nostra prioritat en aquests moments és construir un nou estat. Si això és compartit per qui sigui nosaltres estarem encantadíssims de compartir-hi govern", va asegurar Junqueras.

Segons Junqueras és "impossible" que la Generalitat faci polítiques d'esquerres dins el marc actual. Junts Pel Sí defensa la construcció d'una Catalunya independent precisament perquè els ciutadans de Catalunya puguin decidir quines polítiques s'apliquen al país, ha subratllat el líder republicà. "Encara que el 100 % dels ciutadans de Catalunya estiguessin en contra de les polítiques del PP, el govern espanyol les continuaria aplicant. I això ens sembla un sense sentit", va indicar Junqueras, tot lamentant la subordinació actual de la Generalitat als designis marcats per Madrid.

L'entrevista al líder d'ERC i número 5 de Junts Pel Sí va començar amb una valoració a les paraules del cap de llista. Raül Romeva va explicar a El País que ell no defensarà la gestió d'Artur Mas al capdavant de la Generalitat, sinó que se centrarà en treballar per aconseguir la independència.

"És normal que el cap de llista d'un projecte que té l'objectiu de fer la independència centri la seva atenció en aquest aspecte", va opinar Junqueras, que va remarcar la importància que en la candidatura conjunta s'hagin agrupat persones, partits i institucions amb projectes socials i econòmics diferents. "Per això és meritori que ens posem d'acord", va dir.

D'altra banda, Junqueras no té cap dubte que el govern espanyol farà servir el Tribunal Constitucional per recórrer totes les decisions que la Generalitat prengui en l'àmbit de la independència. Una situació que no el preocupa, perquè, si Junts Pel Sí encapçala el futur govern i té la majoria parlamentària suficient, crearà un marc legal i constitucional que superarà el poder de decisió del TC.