El Congrés dels Diputats va avalar ahir la participació espanyola en el tercer rescat a Grècia amb el suport de la majoria dels grups i el rebuig de l'Esquerra Plural i altres partits d'esquerres integrats en el Grup Mixt.

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, va incidir en què en el debat sobre Grècia ha confirmat que a la zona de l'euro no hi ha "dreceres" i va subratllar que en la moneda única només hi caben polítiques responsables.

De Guindos va ser l'encarregat de defensar al Congrés dels Diputats el tercer programa d'ajuda financera a Grècia, així com la contribució espanyola de 10.148 milions d'euros, proposta que va tenir el suport dels principals grups de l'oposició, excepte la Esquerra Plural.

A més, el Ple del Congrés va aprovar les propostes de resolució que instaven el Govern a recolzar definitivament el rescat grec, és a dir, les presentades per PP i PNB, així com part de les iniciatives del PSOE, UPyD i CiU i va rebutjar les del grup mixt i l'Esquerra Plural.

El debat tenia com a objectiu "posar de manifest a la seu de la sobirania nacional el compromís del poble espanyol amb el projecte de construcció europea, l'estabilitat de l'euro com a moneda única i la solidaritat amb el poble grec, confiant en la seva capacitat de recuperació per seguir formant part d'aquest projecte comú".

El tercer programa d'ajuda a Grècia preveu un préstec del Mecanisme Europeu d'Estabilitat (MEDE) de 86.000 milions d'euros i inclou una reserva de fins a 25.000 milions per fer front a potencials costos de recapitalització i resolució del sector bancari grec. Durant la seva intervenció, el ministre va explicar que la contribució espanyola es canalitza mitjançant aquest instrument en el qual participa l'11,8 %, el que suposa una aportació de 10.148 milions d'euros. De Guindos va recalcar que el Govern espanyol sempre ha estat solidari amb Grècia i es va mostrar a favor d'aquest nou rescat i de la permanència dels hel·lens a l'euro.

Així mateix, va incidir que l'executiu espanyol ha anat a totes les negociacions sobre Grècia amb esperit "obert i constructiu".

El ministre va detallar els tres programes d'ajuda a Grècia i va destacar que l'aportació espanyola és propera als 34.000 milions d'euros.

Durant el debat, el Ple del Congrés va aprovar cinc propostes de resolució presentades per sengles grups parlamentaris en què s'insta el Govern a donar suport a l'aprovació definitiva del tercer rescat grec i a la participació espanyola en aquest.

En concret, el Ple va aprovar les propostes del Grup Popular i el PNB, així com part de les iniciatives del Grup Socialista, CiU i UPyD, totes donant suport als termes plantejats ahir per de Guindos.

El diputat del PP Carlos Floriano va destacar el "gran acord majoritari" al Congrés que, al marge de matisos dels discursos, ha dit sí a la responsabilitat i al projecte europeu, que és "l'espai públic de llibertat i solidaritat que volem compartir". Va afegir que no és el mateix estar instal·lat en el populisme de les pancartes que al capdavant de la presa de decisions que afecten la vida de la gent i ha assegurat que el gran consens en el suport al rescat a Grècia uneix els espanyols per el futur del seu país i pel futur de la Unió Europea.

El portaveu socialista Juan Moscoso va mostrar el seu suport al rescat en una proposta de resolució en la qual va llistar una bateria de mesures amb què, al seu parer, podria reforçar la política econòmica de la Unió Europea, totes rebutjades excepte l'aval a la comunicació del Govern.

El grup de CiU va presentar una proposta de resolució en la qual donen suport al rescat, però demanen la incorporació de l'FMI a aquest acord i demanen al Govern espanyol que informi periòdicament sobre l'aplicació de les mesures. El candidat d'IU, Alberto Garzón, va advocar en la resolució de l'Esquerra Plural per "ser solidaris", entès com a "compartir" i no com "donar préstecs amb tipus d'interès per guanyar diners" com fa aquest tercer paquet que, al seu parer, "és la porta per a un quart acord".

La resolució d'UPyD, que va defensar Rosa Díez, dóna suport al rescat alhora que demana una sèrie de reformes estructurals a la UE, entre elles un mecanisme de finançament per a la desocupació cíclic, una harmonització de l'impost de societats o una renda mínima garantida a tots els països.

Pedro Azpiazu, del PNB, va defensar la resolució del seu grup: "Ens solidaritzem amb el poble grec donant suport al rescat" perquè del seu "èxit depèn el futur de la Unió Europea".

El Grup Mixt va presentar una proposta de resolució "solidària amb el poble grec" que reclama el dret a exercir la sobirania, segons la diputada del BNG Maria Olaia Fernández, mentre que el parlamentari d'ERC Joan Tardà va afegir que el text defensa que les persones són més importants que els negocis i els capitals.