El port de Tianjin (nord de la Xina) intenta controlar a contrarellotge els residus químics que han quedat a la zona després de les devastadores explosions, mentre es va revelar una xarxa de tèrboles connexions entre la companyia propietària i el govern local. Alguns ciutadans, entre ells periodistes que treballaven a la zona, van afirmar que van sentir cremor a la pell o als llavis després d'haver-se mullat per la pluja que va caure al port, segons publica el diari de Hong Kong South China Morning Post.

A aquesta veu d'alarma, s'hi van sumar unes inusuals capes d'escuma que cobrien ahir al matí les carreteres properes a l'epicentre de la tragèdia -que ha causat fins ara 114 morts i més de 700 ferits-, que semblava resultat de l'efecte dels productes químics en l'aigua de la pluja.

L'enginyer en cap de l'Oficina de Protecció Mediambiental de Tianjin, Bao Jingling, es va afanyar a negar que s'hagués detectat cianur tòxic en la pluja i va descartar que aquesta escuma blanca tingués res a veure amb el cianur de sodi, molt perjudicial per a la salut si és ingerit o inhalat. Però hi ha altres informes menys encoratjadors, ja que, segons mitjans oficials, almenys 40.000 metres cúbics d'aigua emmagatzemada en l'àrea conté cianur i en alguns llocs els nivells estan 1,7 vegades per sobre dels estàndards establerts de seguretat. Bao va recomanar als ciutadans en tot cas "mantenir-se lluny de l'epicentre, no hi ha altra manera".

El tinent d'alcalde de Tianjin, Zhang Tingkun, va explicar que de moment només s'han netejat 150 de les 700 tones de cianur de sodi. Una altra autoritat de la ciutat, He Shushan, va anunciar que s'han identificat les 40 substàncies que integraven les 3.000 tones de components emmagatzemats a la terminal on es va produir l'explosió.

Entre aquestes substàncies, hi havia 1.300 tones de compostos d'òxid, sobretot nitrat de potassi i nitrat d'amoni; 500 tones de materials inflamables, com sodi metàl·lic i sodi de magnesi, i 700 tones de substàncies altament tòxiques, principalment cianur de sodi.

Un empleat no identificat de Ruihai International Logistics, la propietària del magatzem, va assegurar que els químics emmagatzemats podrien excedir els límits de seguretat. Es tracta d'una de les nombroses irregularitats que suposadament va cometre la companyia propietària, ajudada per les seves connexions amb les autoritats locals.