El jutge del cas Rato ha decidit mantenir a la presó Alberto Portuondo, administrador de l'empresa pantalla gràcies a la qual Rodrigo Rato va cobrar presumptament comissions de dues empreses a canvi dels contractes de publicitat de Bankia, davant el risc que pugui escapolir-se i destruir proves.

El jutge Antonio Serrano-Arnal el va imputar formalment pels delictes de blanqueig de capital a l'estranger i corrupció entre particulars, i va ratificar, a instàncies de la Fiscalia Anticorrupció, l'ingrés a la presó provisional, comunicada i sense fiança que ja va decretar el jutge de guàrdia diumenge passat. I això perquè considera que Portuondo, que va ser detingut diumenge passat a l'aeroport de Madrid-Barajas quan es disposava a tornar a Mèxic, país en el qual resideix, podria fugir de l'acció de la Justícia o destruir proves fonamentals pel cas en què Rato està imputat per cinc delictes fiscals i de blanqueig.

Portuondo, que va ser conduït a primera hora del matí en un furgó de la Guàrdia Civil als jutjats de Plaça de Castilla de Madrid, va declarar ahir davant del magistrat durant unes dues hores.

Segons van informar fonts jurídiques, l'empresari va respondre a totes les preguntes que li van formular el jutge i la fiscal del cas, Elena Lorente, i van destacar la seva col·laboració activa en el desenvolupament del seu interrogatori.

Després de respondre a les qüestions, l'imputat va estar més d'una hora repassant la seva declaració, després de la qual cosa ha va tornar als calabossos per tornar a la presó de Soto del Real.

Al final de l'interrogatori, el seu advocat, Javier Espiga, ha assegurat als periodistes que "tot el que s'està dient no té cap tipus de suport o càrrega de prova" contra el seu client i que caldrà esperar a veure com evoluciona el cas.

Serrano-Arnal, que prossegueix amb la instrucció mentre l'Audiència Nacional decideix sobre la inhibició que li va plantejar, ha mantingut el secret de sumari sobre aquesta part de la investigació.

Ha de ser l'instructor del cas Bankia, Fernando Andreu, el que primerament decideixi si hi ha connexió amb la causa en què investiga presumptes irregularitats en la seva fusió i sortida a borsa i, per tant, assumir la investigació, o retornar perquè es reparteixi entre els sis jutges centrals de l'Audiència. De moment, l'Oficina Nacional d'Investigació del Frau (ONIF) va alertar en el seu últim informe que Rato podia haver estat blanquejant diners a l'exterior, i sospitava de dos pagaments que havia rebut Albisa per part de les empreses de publicitat Zenith Media i Publicis Comunicacions.

L'empresari, que prestava serveis de consultoria a la presidència de Bankia mentre va estar ocupada per l'exdirector gerent de l'FMI, hauria intercedit perquè aquestes dues societats aconseguissin el concurs de les campanyes de publicitat de l'entitat el 2010 i 2011, i portar a canvi fins a dos milions en comissions. Les dues van multiplicar la facturació amb l'entitat sota el mandat de Rato, i només Zenith va passar de 150.000 euros el 2010 a 24 milions a l'any següent i 16 milions el 2012, any en què Juan Ignacio Gorigolzarri va assumir les regnes del banc.

Dels dos milions cobrats en comissions per serveis que en realitat no va fer, gairebé un acabaria en mans de la principal empresa de Rato sota sospita, Kradonara, segons els investigadors.

Al seu torn, aquesta va desviar presumptament 420.000 euros a l'alemanya Bagerpleta GmbH, propietària d'un hotel a Berlín, de la qual Rato posseeix el 44%.

Des que l'informe de la Onif que recollia tots aquests indicis va arribar, al Jutjat a finals de juliol, els investigadors de la UCO, a qui Serrano-Arnal va encarregar la investigació del delicte de blanqueig, van posar el focus sobre la figura de Portuondo.