L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va qualificar d'electoralista la petició de CDC, ERC i CUP de convocar un ple extraordinari el mes de setembre per decidir si la ciutat s'adhereix a l'Associació de Municipis per la Independència. Colau va recordar que, per prosperar, la proposta necessita una majoria absoluta que, ara per ara, no té. En aquest sentit, va avançar que el vot més probable de Barcelona En Comú serà l'abstenció, fet que impediria arribar als 21 regidors. El partit al govern farà un debat intens, però Colau va remarcar que la intenció del consistori és convocar una consulta perquè siguin els barcelonins els que prenguin la decisió.

"El més probable és la nostra abstenció perquè aquí el que compta no és el que opinen individualment 11 regidors, sinó què opinen els veïns de la ciutat de Barcelona, i el nostre compromís és una consulta sobre aquest tema", va insistir l'alcaldessa. Segons Colau, l'actitud dels tres grups que van forçar la convocatòria del ple s'explica "en clau preelectoral".

"Ja hem parlat del tema amb els grups municipals i també amb altres municipis, com Badalona. Creiem que seria la millor manera d'encarar-ho", va afirmar. "Quan portes això a un ple és perquè vols guanyar. A l'AMI i a la causa independentista no li convé", va reflexionar sobre la possibilitat que l'Ajuntament acabi rebutjant la incorporació a l'entitat.

De moment, s'esperen 17 vots afirmatius (CDC, Demòcrates de Catalunya, ERC i CUP) i, almenys, 12 en contra (C's, PSC i PPC). Perquè Barcelona s'incorpori a l'associació municipalista és necessari que la votació obtingui la majoria absoluta del ple, fet que s'assoleix amb 21 regidors.

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, va demanar a Colau que "reconsideri" l'abstenció. Homs va opinar que és moment de "mullar-se" i de "ser coherents", i va recordar a Colau que el compromís a favor de la sensibilitat social "avui implica estar compromès amb la independència". Homs també va demanar al candidat del PPC a la Generalitat, Xavier Garcia Albiol, que "es calmi" i faci "autocrítica" sobre els darrers plantejaments que ha fet respecte a la immigració.

Consulta "light"

El líder del PSC barceloní, Jaume Collboni, va rebutjar la "consulta light a la ciutadania" que proposa Colau i va demanar que aclareixi la posició de la seva formació sobre l'adhesió a l'AMI i la seva assistència a la Via Lliure. En aquesta línia, Carina Mejías, de Ciutadans, va reclamar a Colau que no faci servir l'Ajuntament en benefici del "deliri independentista" i va opinar que "no renunciaran a ser lliures i no sotmetran la seva voluntat a cap associació discriminatòria i partidista al servei de la independència". El PP va rebutjar un ple que va considerar "preelectoral i partidista". A més, el cap municipal popular, Alberto Fernández Díaz, va afirmar que va contra l'"ADN barceloní".

El vot d'Unió

Fruit d'una decisió acordada amb la direcció, la regidora d'UDC va anunciar que s'abstindrà en la votació sobre l'adhesió a l'AMI.

D'altra banda, el cap de llista de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, va qualificar de "resposta democràtica molt coherent" que Barcelona en Comú s'abstingui i aposti per una consulta ciutadana.