Tots els grups parlamentaris de l'oposició, excepte UPN, van presentar al Congrés una esmena de totalitat als pressupostos generals de l'Estat de 2016 per considerar, entre altres qualificatius negatius, que són electoralistes i insolidaris. El portaveu del PSOE, Antonio Hernando, va afirmar que el seu grup ha demanat la devolució dels Comptes perquè Rajoy "doni la cara" no davant els diputats, sinó davant els ciutadans.

Convergència va justificar la seva oposició als Pressupostos en el seu "enfocament antisocial, l'obsessió centralitzadora i el menyspreu a Catalunya". Per part d'Unió Democràtica de Catalunya, el seu portaveu adjunt al Congrés, Josep Sánchez Llibre, va afirmar que els Comptes són "electoralistes, sense ànima social i maltracten Catalunya".

El PNB va qualificar de "frau democràtic" presentar i aprovar un projecte de Pressupostos en vigílies electorals i va considerar que la partida per a la Y Basca (línia d'alta velocitat) està poc dotada per assolir el compromís d'acabar l'obra el 2019. El diputat de l'Esquerra Plural Ricardo Sixto va dir que els Comptes no són els que necessita la majoria de la població.