El conseller de Justícia, Germà Gordó, va defensar des de la Universitat Catalana d'Estiu que una Catalunya independent no hauria de fer "oblidar la nació completa" i que seria "lògic" contemplar la possibilitat d'estendre la nacionalitat catalana als ciutadans de la resta de territoris dels Països Catalans.

Gordó va recordar que Catalunya està formada per dues nacionalitats, la catalana i l'occitana, i va emplaçar els catalans independentistes a "tenir-les en compte".

Sobre la futura constitució catalana, va destacar que hauria d'incloure "tot allò que compartim com a poble" obviant "els matisos ideològics ens diferencien". Gordó també va alertar que "seria un error menysprear la política i els polítics" en aquest procés.

A més de Gordó, hi van participar a la taula rodona Joan Matamala, integrant de l'equip de juristes que promou el nou text constitucional, el catedràtic de dret de la UB i membre del Consell de Transició Nacional, Joan Vintró, i Eva Pons, professora de dret constitucional de la UB, com a moderadora.

El conseller de Justícia, Germà Gordó, fent ús d'un cert to èpic, va assegurar que el 9-N "va estendre el certificat de defunció de la Catalunya autonòmica" i que "mentalment" els catalans "ja estan en una Catalunya lliure". Tot i tenir-ho "a tocar", Gordó va fer una crida a "mantenir la voluntat, la fermesa i la fidelitat a allò que ens constitueix". Sobre una eventual constitució catalana, Gordó va defensar que "hauria de reflectir de la millor manera possible d'allò que estem fets els catalans" de forma "fidel" i "sense artificis ideològics".

Sobre el contingut del futur text constitucional, Gordó va assenyalar que hauria d'incloure set preceptes indispensables. Aquests preceptes són la voluntat de ser, "indestructible i que no es pot combatre amb intents d'assimilació", la identitat, els costums i la història, que ens diferencien com a col·lectiu, el dret propi, el sistema de justícia social i igualtat d'oportunitats, les institucions pròpies, el respecte per la diversitat i el sentit de modernitat.