El president del Govern, Mariano Rajoy, va avançar ahir que al setembre es resoldrà "definitivament" l'atenció sanitària als immigrants irregulars, i va afegir que "els drets, igual que els deures i les obligacions, han de ser exactament iguals per a tothom a tot el territori".

Al municipi de gallec de Portomarín, que l'ha nomenat Cavaller de la Real Orden Serenísima de la Alquitara, Rajoy va fer aquestes declaracions preguntat pels periodistes per la polèmica sorgida arran de l'advertència del seu Executiu a les comunitats per com han retornat l'assistència als immigrants irregulars.

Rajoy va incidir que la sanitat pública espanyola concedeix als immigrants irregulars una atenció "de les més avançades del conjunt de la Unió Europea" i l'únic que el seu Govern pretén, va comentar, és "una cosa bastant raonable, que és que el mateix tracte sigui igual en totes les comunitats autònomes d'Espanya".

En qualsevol cas, va convidar ahir als espanyols a sentir-se "legítimament orgullosos" de la seva sanitat pública.

Espanya, va exposar el també president del PP, té "moltes coses bones", però hi ha una en la qual, sota el seu criteri, és un país que "està al capdavant", en concret pel funcionament de la sanitat pública, que té un cost "molt important" per a les autonomies, que són les que la gestionen.

Però "tot és millorable en aquesta vida", i per això s'avançarà en el camí de progressar, i de "seguir fent-ho en el futur, en la mesura que sigui possible".

El Ministeri de Sanitat, que va anunciar a l'abril la seva voluntat d'atendre els immigrants irregulars però sense recuperar la targeta sanitària, va rebutjar divendres que hi hagi una amenaça en l'avís a les autonomies per la forma en què restitueixen el dret per als immigrants irregulars.

Segons el secretari general de Sanitat, Rubén Moreno, el problema rau en com les comunitats elaboren les seves respectives normes per donar assistència als immigrants irregulars, perquè una targeta sanitària "genera una sèrie de drets en els països de la UE".

L'aposta de Sánchez

Per la seva banda, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, es va comprometre ahir a que, si governa, derogarà el decret que va retirar l'assistència sanitària als immigrants en situació irregular, per recuperar la "universalitat de la sanitat pública".

Sánchez, que va visitar ahir la Fira de Màlaga, va recordar als periodistes que el president del Govern, Mariano Rajoy, va convalidar a principis d'aquesta legislatura aquest Reial decret, "que trencava la universalitat del sistema de salut pública".

El líder socialista va ressaltar que aquest decret "expulsa centenars de milers de persones del sistema de sanitat pública" i és una mesura "injusta, insolidària i ineficient des del punt de vista econòmic".

Un dels fets que el secretari general dels socialistes va voler anunciar és que el PSOE presentarà en els pròxims dies al Congrés una iniciativa per a exigir al Govern la derogació del decret, i si torna a ser rebutjada, en cas de ser president del Govern, derogarà aquesta mesura i recuperarà "la universalitat, la decència, solidaritat i justícia a tot Espanya".