El portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, va opinar que a Catalunya "hi ha gent que mai s'havien plantejat la seva pertinença a Espanya i ara s'ho plantegen seriosament, això ha estat un mèrit de la política espanyola, i aquí Rajoy té un percentatge molt ampli".

En declaracions a EFE, el diputat basc va destacar que s'ha d'esperar als resultats de les eleccions catalanes per veure per on anirà el futur d'aquesta comunitat, ja que "potser no queda cap dubte, perquè és una majoria molt àmplia (a favor de la independència) o al revés".

Però, va matisar, "el que no pot ser és una Catalunya en el futur amb l'estatus en què estem ara. Tampoc socialment Catalunya té a veure avui en dia amb el que era abans, hi ha gent que mai s'havien plantejat la seva pertinença a Espanya i ara s'ho plantegen seriosament".

Esteban va elogiar l'estratègia del president Artur Mas, destacant que "ha donat tots els passos que havia promès, malgrat les dificultats; ha estat molt imaginatiu, em trec el barret per com ha sortejat les dificultats legals en algunes ocasions".