La cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, François Hollande, van instar ahir Itàlia i Grècia a obrir aquest mateix any els centres de registre de refugiats, i han avançat que presentaran una proposta conjunta per una política comunitària d'asil. Els centres de registre a Grècia i Itàlia "s'han d'obrir aquest any" sense dilacions, va afirmar la cancellera en la compareixença conjunta dels dos líders que va precedir la reunió a Berlín.

Merkel va indicar que la resta de socis europeus, tal com es va acordar al juny, col·laboraran amb Grècia i Itàlia -ja que són aquests els principals països d'entrada- tant en la posada en marxa d'aquests establiments com a dotar-los del personal qualificat precís.

La cancellera ha lamentat que "en part" no s'hagin implementat en alguns països de la Unió Europea (UE) els acords pel que fa a la crisi dels refugiats al juny i va demanar a la Comissió Europea (CE) que faci complir els pactes.

Tots els països membres han de registrar els refugiats que entrin en l'espai Shengen a través del seu territori i dotar-los dels "estàndards mínims", mentre que Brussel·les ha d'observar i treballar perquè es compleixin els acords del juny.

Hollande, per la seva banda, va qualificar de "molt necessaris" aquests centres de registre, que segons la seva opinió han de poder prendre la "decisió precisa": preseleccionar els que tenen opcions de rebre asil i retornar immediatament als seus països els que no. De forma paral·lela, van apuntar, tant la cancellera com el president francès, els 28 han de treballar per harmonitzar les seves polítiques d'asil, i tots dos van anunciar que els seus respectius ministres d'interior estan elaborant una proposta que plantejaran a la resta de països membres.