La Policia Nacional i la Direcció General de Vigilància del Territori marroquina han desarticulat a Madrid i a diverses ciutats d'aquest país nord-africà una cèl·lula de captació i enviament de combatents estrangers a Síria i l'Iraq per integrar-se al Daesh o Estat Islàmic (EI), i han detingut 14 persones.

El seu objectiu era integrar-se en les files d'aquesta organització terrorista per reeditar al Marroc i a Espanya les massacres perpetrades pels integrants del Daesh i crear un clima de psicosi i inestabilitat.

Segons el ministeri de l'Interior, l'operació, dirigida a Espanya pel jutjat número 3 de l'Audiència Nacional, s'ha saldat amb un detingut a la localitat madrilenya de San Martín de la Vega i 13 arrestats a Fes (5), Casablanca (1 ), Nador (4), Alhucemas (1) i Driouch (2).

En el desenvolupament de les investigacions -a càrrec de la Comissaria General d'Informació-, segons el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, es va comprovar que alguns membres d'aquesta cèl·lula i el líder del grup tenien forts vincles socials i laborals a Melilla. Una circumstància que va desencadenar l'operació i va propiciar la col·laboració i compenetració dels dispositius de seguretat i control del Marroc i Espanya per impedir qualsevol acció terrorista per part de la xarxa desarticulada.

Els detinguts formaven part d'un grup la principal activitat del qual era el reclutament i enviament de combatents estrangers a les zones de Síria i l'Iraq controlades per EI. Interior subratlla que els continus desmantellaments de les estructures terroristes relacionades amb la zona de conflicte sirianoiraquiana evidencien la determinació d'EI d'atemptar contra la seguretat dels països que considera una amenaça per a la seva expansió. Per això, intenta reclutar el màxim nombre de combatents nacionals i estrangers, a qui instrueix en l'estratègia de desplegar-se als seus països d'origen o acollida per cometre accions terroristes.

Una desena d'agents de la Policia va escorcollar des de la matinada a San Martín de la Vega la casa del detingut a Espanya, un edifici de dues plantes del número 5 del carrer Rivera del municipi. Veïns d'aquesta localitat han explicat que el detingut, pare de dos nens "molt petits", gestionava des de fa anys el locutori Conectados -que ahir estava tancat-, una activitat que complementava amb la instal·lació d'antenes a les cases del poble, on hi ha censats uns 1.200 marroquins. L'home feia petits arranjaments per als veïns i aparentment, segons els habitants que el coneixien, estava integrat en la vida de San Martín i semblava "una persona normal que anava amb els seus fills a tot arreu". D'entre 27 i 30 anys, vestia amb indumentària àrab, com la seva dona, i freqüentava la mesquita.

Des de la casa, els agents i el detingut es van anar al locutori que regenta, on els veïns van increpar l'arrestat al crit d'"Assassí!". Fernández Díaz va fer ressaltar l'excel·lent cooperació entre els serveis de seguretat marroquins i els espanyols per fer front a l'amenaça terrorista, com ha passat en aquesta operació, que continua oberta. Amb els 14 arrestats d'ahir s'eleva a 67 el nombre de detinguts des de començament d'any per les forces de seguretat espanyoles vinculats amb el terrorisme gihadista: 48 a Espanya i 19 en tercers països, segons ha recordat el ministre.