La Conselleria de Justícia de la Generalitat Valenciana lliurarà a l'executiu autonòmic a finals d'aquesta setmana o principis de la que ve l'estudi encarregat a aquest departament sobre la possibilitat de portar davant els tribunals l'Estat per l'"infrafinançament" de la Comunitat Valenciana.

Així ho ha avançat a EFE la consellera de Justícia i Administracions Públiques, Gabriela Bravo, qui ha asseverat que, en cas que la Generalitat Valenciana es vegi abocada a promoure un procediment judicial per aquest assumpte, serà "en gran part responsabilitat" del govern central.

Segons l'informe sobre finançament elaborat pel Govern valencià a requeriment del central, el saldo fiscal de la Comunitat Valenciana hauria de millorar 5.877 milions d'euros per concordar amb la seva renda per càpita (12 punts inferior a la mitjana espanyola). A més, la Generalitat Valenciana ha xifrat en 12.433 milions el dèficit de finançament acumulat per la Comunitat Valenciana entre 2002 i 2013.

Per a la consellera de Justícia, resulta "indiscutible" que el deute que "arrossega" la Comunitat Valenciana es deu al "infrafinançament a la qual ha estat sotmesa durant anys".

Segons va dir, la Comunitat Valenciana està "aportant com si tingués una renda per càpita més gran", mentre que té un PIB "més baix" i fins i tot el nivell de despesa de l'Estat en aquesta regió "és inferior" a la mitjana espanyola. "En aquest escenari, si hem d'atendre el deute públic, no podrem pagar els serveis públics bàsics, la qual cosa ens preocupa moltíssim", va admetre, alhora que ha desitjat que el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, "entengui la situació, la reconsideri" i ofereixi un finançament "més equilibrat".