El conseller d'Interior, Jordi Jané, ha defensat aquest dimecres l'actuació dels Mossos d'Esquadra a Salou (Tarragonès) i ha reclamat "plena confiança" en la versió policial per evitar que relats que no s'ajustin a la realitat, com els d'alguns amics del manter mort, ajudin a propagar disturbis.

En una compareixença a la Diputació Permanent del Parlament, Jané ha lamentat la mort del manter i ha insistit a defensar l'actuació dels Mossos l'11 d'agost a Salou, ja que està convençut que els agents "van fer bé" la seva feina i que l'operació va ser "adequada" i es va regir pels principis d'oportunitat, proporcionalitat i congruència. Ha avalat la versió esgrimida pels Mossos des del primer moment, acreditada pels testimonis que han comparegut davant del jutge, en el sentit que el manter Mor Sylla, de 50 anys i origen senegalès, va caure del balcó del seu pis sense que el toqués cap agent, al relliscar quan intentava fugir d'una batuda policial contra un grup que importava productes per al "top manta".

El conseller ha apuntat que el seu departament mai no va donar "credibilitat" als testimonis que "es van apartar de la veritat" i van fer declaracions a les càmeres dubtant de la versió oficial i atribuint la mort del manter a l'actuació policial, amb l'objectiu, segons el seu parer, d'"encendre" els ànims en contra dels Mossos d'Esquadra. "Moltes vegades s'intenta equiparar: el conseller d'Interior diu això i aquesta persona -un delinqüent de dins del pis- diu això, com si fos equiparable. Demano plena confiança al cos dels Mossos", ha reiterat Jané, que ha recordat que un company de pis de la víctima va afirmar als mitjans que els mossos havien forcejat amb el manter i després davant del jutge es va retractar.

Per aquest motiu, ha insistit a reclamar "plena confiança" en els cossos de seguretat. "He de lamentar que totes les explicacions (de versions contraposades) no van ajudar gens a frenar els enrenous", ha subratllat Jané.

El conseller ha recordat que la batuda va ser "sorprenent i simultània" en tres pisos de Salou, en un dels quals un dels manters va fugir per la finestra, encara que va poder ser detingut al celobert, pel que dedueixen que Mor Sylla també va intentar fugir pel balcó quan va detectar la irrupció policial al seu pis.

Jané ha explicat que va poder parlar directament amb l'agent dels Mossos que més a prop va estar de Mor Sylla, que li va explicar que es va dirigir cap a la seva habitació i, quan va veure al manter al balcó, només va tenir temps de dir-li "no et tiris, no et tiris", encara que no el va poder agafar per evitar que rellisqués i caigués.

"Això és el que ella m'explica, i jo li dono absoluta veracitat", ha remarcat Jané, que ha insistit que els Mossos d'Esquadra "van fer bé la seva feina" en la batuda de Salou i a l'hora d'afrontar els disturbis posteriors.

El conseller ha indicat que podia entendre la "indignació" que va provocar la mort del manter entre els companys de la víctima, encara que ha afirmat que els incidents posteriors, en què van causar danys a vehicles policials, al mobiliari urbà i van tallar durant hores la via del tren, no es poden tolerar.

Jané ha defensat l'aposta del comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluis Trapero, d'esgotar la via de la mediació, davant el risc que una intervenció de la policia per acabar amb l'ocupació de les vies tingués un efecte contrari i creés una situació pitjor, amb un "efecte crida" entre els manters per fer més gran la protesta "amb la versió que se'ls donava que (la mort de Mor Sylla) era culpa dels Mossos", ja que asseguraven fins i tot que l'havien empès.