ERC i CiU, partits històricament separats per l´eix esquerra-dreta, estaran units en la candidatura independentista Junts pel Sí. Precisament l´aposta de Convergència per l´estat propi ha provocat que Unió concorri en solitari a les eleccions. El debat independentista ha motivat canvis en les candidatures que es presentaran en les properes eleccions al Parlament mai vistos d´ençà la reinstauració de la democràcia. Es presentaran un total de 43 candidatures, el 45% menys que en les eleccions del 2012, quan se´n van presentar 79.

El debat per l´estat propi ho trastoca tot i per aquest motiu les formacions polítiques volen agafar el millor lloc per quan es dispari el tret de sortida de la campanya electoral. Serà una cursa diferent, on per exemple partits d´esquerra que aposten per una nova consulta, aquesta vinculant, s´ajunten per agafar embranzida. Per aquest motiu entre les paperetes no veurem aquest cop la d´ICV-EUiA, sinó la de Catalunya Sí que es Pot, on aquestes formacions lluitaran en la batalla electoral juntament amb Podem i Equo. Volen mossegar el pastís del votant d´esquerres de l´àrea metropolitana i repetir la fórmula d´èxit de les eleccions municipals a Barcelona. Per altra banda, les candidatures que tenen clar que Catalunya ha de continuar dins de l´Estat espanyol es presenten amb les sigles de sempre: PSC, PP i Ciutadans.

Quan falta un mes per a les eleccions del 27-S, el debat ciutadà ja està convertint els futurs comicis en un plebiscit. Persones consultades en diferents punts de la Catalunya Central -a favor o en contra de l´estat propi- parlen, sobretot, d´independència, i releguen altres preocupacions ciutadanes a un segon pla. El que sembla tenir tothom clar és que es tractarà d´unes eleccions importants, que el debat de fons és transcendental per al futur del país i que s´ha d´anar a votar per totes les qüestions que estan en joc.

Les candidatures que es presentaran el 27-S es van publicar ahir al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). Per circumscripcions, a Barcelona s'han presentat 10 candidatures; a Girona, 12; a Lleida, 11; i a Tarragona, 10.