La diputació permanent del Parlament va convalidar ahir amb els vots a favor dels grups de CiU i ERC el decret llei del Govern, fet que permet la conversió de l'Institut Català de Finances (ICF) en un banc públic.

Amb el decret llei, el Govern formalitza la submissió de l'ICF a la normativa europea específica per a les entitats de crèdit, a la vegada que reforça la seva independència de la Generalitat, d'acord amb els requeriments dels reguladors europeus. El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va defensar l'aprovació del decret per aquesta via d'urgència per la necessitat de dotar a l'ICF com més aviat millor d'un nou règim jurídic i evitar així que es converteixi en un "obstacle" en la tasca que té encomanada de facilitar l'accés al finançament i ajudar a la reactivació econòmica.

Al reforçar la seva independència de la Generalitat, l'ICF evitarà, segons ha destacat tant Mas-Colell com el diputat d'ERC, Pere Aragonés, que l'endeutament d'aquesta institució s'acabi comptabilitzant com deute de la Generalitat i, per tant, incrementi el dèficit d'aquesta administració.

El diputat bagenc de CDC David Bonvehí va afirmar que "fem un pas endavant per convertir l'ICF en una estructura d'Estat".

Partit Popular i Ciutadans van votar en contra de la convalidació del decret amb l'argument que el Govern pretén en realitat crear un banc públic que sigui el germen d'un banc central d'una eventual Catalunya independent d'Espanya.

"No creiem en un ICF al servei del procés sobiranista. Catalunya no necessita un banc públic que no servirà per finançar a les pimes si seguim instal·lats en una ficció i en el món de Matrix. No ho permetrem", va assenyalar Enric Millo, diputat del PP.