El conseller de la Presidència, Francesc Homs, es va queixar en una entrevista a Bloomberg del "cinisme" del Govern espanyol vers Catalunya. "Quan algú diu que l'autonomia catalana podria quedar suspesa, li dic que ja ho han fet", va expressar.

Així, Homs va denunciar que tot i que les institucions catalanes tenen "aparença de govern, un Parlament i eleccions pròpies", la Generalitat no pot regular res de manera independent a l'estat. En l'article publicat Bloomberg, Homs es refereix als impediments que l'executiu espanyol posa a la governança de les autonomies tant en termes fiscals com en matèria social o de gestió sanitària. Rajoy ha introduït normes que revoquen efectivament les facultats del Govern català, va dir la mà dreta de Mas. Rajoy està obligant els funcionaris regionals a obtenir aprovació del govern central abans de pagar a creditors comercials.

Homs també va dir que el govern de Madrid també havia dictaminat que les lleis entrin en vigor només després d'haver estat publicades al Butlletí Oficial de l'Estat. Això impedeix, de fet, que la Generalitat introdueixi legislació emprant l'equivalent català.

La licitació per la independència ha deixat a Mas en una trajectòria d'enfrontament amb Rajoy, que defensa que els seus plantejaments són inconstitucionals, però va convocar les eleccions del 27 de setembre com un plebiscit sobre la independència després que Rajoy frenés el seu intent de dur a terme un referèndum al novembre passat, diu Bloomberg.