La Fiscalia Anticorrupció i la Guàrdia Civil van escorcollar ahir, en plena precampanya pel 27-S, la fundació Catdem i el despatx del seu administrador, a la seu de CDC, per ordre d'un jutge que investiga si va cobrar comissions il·legals de la constructora Teyco a canvi d'obres públiques en ajuntaments controlats per la formació.

Segons van informar fonts pròximes al cas, els agents van escorcollar durant prop de vuit hores la seu de la fundació Catdem, a la qual es creu que Teyco va pagar comissions del 3% de l'import d'obres públiques municipals, la majoria finançades amb fons de l'Estat procedents del pla Zapatero entre els anys 2009 i 2010.

Els escorcolls practicats els ha ordenat el titular del jutjat d'instrucció número 1 del Vendrell, en el marc de l'anomenada operació Petrum 2, que investiga presumptes pagaments de comissions de l'empresa Teyco, controlada per la família Sumarroca, històricament vinculada a la família Pujol en el camp empresarial, el polític i el personal.

A l'escorcoll de la seu de Catdem, on la Guàrdia Civil va confiscar diverses caixes amb documentació i ordinadors, s'hi va sumar també el del domicili a Barcelona de Daniel Osàcar, tresorer de CDC fins al desembre del 2010 i exadministrador de la fundació Catdem.

En la recerca de documentació que no van localitzar a la seu de Catdem -fundació que també se sospita que va emmascarar el pagament de comissions il·lícites de Ferrovial a CDC a través del Palau de la Música-, el jutge va ordenar l'escorcoll del despatx de l'administrador de la fundació i del partit Andreu Viloca, situat a la seu central de la formació a Barcelona.

A més, acompanyats de Daniel Osàcar, els guàrdies civils van examinar els correus electrònics de l'extresorer, que des d'un ordinador situat a la seu de CDC els va facilitar l'accés al seu compte.

Per ordre del jutge, la Guàrdia Civil es va personar als ajuntaments de Sant Cugat del Vallès, Sant Celoni, Figueres i Lloret de Mar, controlats per CiU i que en alguns casos havien governat càrrecs rellevants en CDC, per requerir els expedients de les adjudicacions sospitoses, que ascendeixen a milions d'euros.

La majoria dels contractes investigats, que Teyco es va adjudicar en concurs públic, van ser finançats amb fons procedents del Pla Espanyol per a l'Estímul de l'Economia i l'Ocupació -conegut com pla Zapatero-, que el Govern va destinar el 2008 als ajuntaments per reactivar l'economia.

En un comunicat remès als mitjans, la constructora Teyco va negar "rotundament" que les seves donacions a Catdem o a fundacions vinculades a altres partits polítics "hagin tingut un fi il·lícit relacionat amb el tràfic d'influències" i va subratllar que ha efectuat aportacions a organitzacions "de divers signe".