Els candidats de Junts pel Sí es van erigir ahir com una "lliçó d'unitat" en resposta a les "amenaces" de l'Estat i als qui auguren que Catalunya es trencarà, i han animat els indecisos a sumar-se a la seva llista per evitar que el 27-S siguin comptats com contraris a la independència.

Milers de persones, moltes d'elles amb banderes estelades, s'han congregat avui al passeig de Lluís Companys a Barcelona, en el monument de l'Arc de Triomf, en el primer gran acte de precampanya de la candidatura independentista.

En l'acte, hi van intervenir el líder d'ERC, Oriol Junqueras; el president català, Artur Mas (CDC); el cap de llista de Junts pel Sí, Raül Romeva; el cantautor Lluís Llach; l'expresidenta de l'ANC Carme Forcadell i el president de Suma't, Eduardo Reyes, entre altres membres, en un escenari en el qual estaven presents pràcticament tots els integrants de la llista, encara que faltava l'expresidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals.

Romeva va denunciar que fa dies que reben "crits i amenaces": "Mentre els governs d'Europa ens miren, el d'Espanya ens amenaça", va sentenciar.

"Tenim un Estat que aprofita la crisi per treure'ns el poc autogovern que tenim", va lamentar l'exeurodiputat d'ICV, que va apel·lar a respondre a aquesta situació amb una "revolució de somriures" acudint a votar el 27-S en unes eleccions que "són per decidir que no hagi mai més eleccions autonòmiques".

De la seva banda, el president de la Generalitat i número 4 en la candidatura de Junts pel Sí, Artur Mas, va respondre als que asseguraven que abans es trencaria Catalunya que Espanya, que "Catalunya ni es trenca ni es trencarà, sinó que està donant una lliçó d'unitat". Amb aquesta al·lusió a les paraules de l'expresident del Govern espanyol José María Aznar, Mas va voler il·lustrar que la llista de Junts pel Sí és la demostració que, segons la seva opinió, l'independentisme pot salvar qualsevol obstacle.

"Ara ens diuen que és impossible que guanyem i que no tindrem majoria. Doncs es tornaran a equivocar: el 27.S guanyarem i tindrem la majoria. I ho farem bé, molt bé", va recalcar.

Mas va obviar el cas Torredembarra i els registres d'avui a la seu de CDC i Catdem, la fundació del partit que lidera, però va aprofitar per criticar el "silenci, menyspreu, amenaces, estratègia de la por, joc brut o querelles" que, segons la seva opinió, ha utilitzat l'Estat des que va començar el procés sobiranista. També va fer una crida a la "gent de bona fe", de tarannà catalanista, que dubta sobre quina opció votar el 27 de setembre: "La nit del 27-S es comptaran 'sí' -a la independència- i 'no', i la gent de bona fe és millor que s'apunti que els comptin com a 'sí', perquè així tindrem un futur millor", va afirmar.

L'expresidenta de l'ANC Carme Forcadell va declarar que les eleccions del 27-S són "excepcionals" i, en la línia de Mas, va remarcar que no hi ha "terme mitjà" perquè en aquests moments és "o el sí , que és estar amb el futur de Catalunya, o el no, que és estar amb el passat, amb el PP i amb Rajoy".

Lluís Llach, número 1 de la llista per Girona, va apel·lar a la "insurrecció democràtica i pacífica per deixar de ser súbdits" de l'Estat i després de la seva intervenció el públic va cantar la tornada de la seva cançó L'Estaca.

En l'acte també es va projectar un vídeo de Pep Guardiola, últim de la llista per Barcelona, en què va remarcar que Catalunya té la possibilitat de fer "un país nou des de zero més just": "Ja que hi som, donem l'últim pas endavant, ni un pas enrere, i si aquest vegada no passa, passarà més endavant".