El president català, Artur Mas, va dir ahir que "en els pròxims dies les veurem de tots els colors", en al·lusió a l'operació d'ahir de la Guàrdia Civil, que va registrar la seu de la fundació de Convergència, Catdem, i quatre ajuntaments a la recerca de proves del finançament il·legal de CDC.

En un acte de la candidatura "Junts pel Sí" celebrat a Valls, al costat d'altres integrants d'aquesta llista com Carme Forcadell, Germà Bel, Marta Rovira o Montse Palau, i que va congregar prop de 1.400 persones, Mas va declinar contestar les preguntes dels periodistes a la seva arribada al Centre Cultural Municipal sobre l'operació policial de divendres, i únicament va indicar que subscrivia totes les declaracions que dirigents de CDC havien efectuat al respecte.

Ja en l'acte, Mas va assegurar que "en els pròxims dies passaran moltes coses, i les veurem de tots els colors. Hi haurà reaccions dures perquè el que tenim entre mans no és qualsevol cosa, és el més important, i més difícil, que pot fer un país".

"Per primera vegada en tres segles -va prosseguir Mas- exercirem, exercireu, el vostre dret a decidir. Aquest és el gran tema que tenim entre mans". Mas va comminar els assistents a "fer pinya" i els va recordar que "si no guanya el sí, costarà molt tenir una altra oportunitat" per declarar la independència de Catalunya.

Ciutadans, no súbdits

El cap de llista per Tarragona, Germà Bel, va afirmar que "la proposta de Junts pel Sí busca crear oportunitats als nostres fills i néts. Amb tota la força i decisió que ens doneu farem un país nou, amb errors, però on els ciutadans siguin ciutadans i se'n sentin orgullosos"; per contra, "si algú vol les coses fàcils es pot inclinar pel no, que serà administrat des de Madrid i sense complexes".

Bel també va contrastar les polítiques de l'Estat espanyol al model dels països del centre i el nord d'Europa "que tracten a la seva gent com a ciutadans, no com a súbdits, i que compleixen les seves aspiracions de llibertat individual, benestar i cohesió social".

La número dos per Barcelona Carme Forcadell, va afirmar que "el 27S fem un referèndum. Hi ha el sí i hi ha el no. O estàs amb el sí del futur i de Catalunya o amb el no del PP i de Rajoy, en aquests moments o gestionem la independència o no gestionarem res, perquè és impossible millorar i canviar res dintre de l'estat espanyol, perquè no ho vol".

Montse Palau, número dos per Tarragona, va voler deixar clar que "a Junts pel Sí importa els motius i objectius, que estan ben clars: volem decidir, un estat propi i la independència".