L'expresident del govern espanyol Felipe González fa una dura crítica al procés independentista i demana als catalans que "no es deixin arrossegar a una aventura il·legal i irresponsable", que "posa en perill la convivència", i que portaria Catalunya a una "via morta". En una carta oberta publicada ahir al diari El País, titulada "Als catalans", González advertia que Catalunya quedaria aïllada "com una mena d'Albània del segle XXI". L'expresident espanyol va comparar el procés independentista amb el nazisme i el feixisme dels anys trenta i va alertar que "cap responsable pot permetre una política de fets consumats". Alhora, González va rebutjar l'immobilisme del govern del PP "tancat al diàleg i a la reforma".

"Pel compromís amb Espanya, espai públic que compartim durant segles", González demanava als catalans que no donin suport a la independència, que "posa en perill la convivència entre els catalans i aquests i els altres espanyols".

L'expresident espanyol deia a la carta que el procés independentista català és "el més semblant a l'aventura alemanya o italiana dels anys trenta del segle passat" i demanava als catalans que no donin suport a Junts Pel Sí.

La carta advertia que els independentistes "no aconseguiran, trencant la legalitat, seure en una taula de negociació ningú que tingui el deure de respectar-la i fer-la complir". "Cap responsable pot permetre una política de fets consumats", assegurava l'expresident socialista, que va alertar de la "fractura" que suposaria la "desconnexió", on Catalunya quedaria aïllada "com una mena d'Albània del segle XXI".

Una fractura important

González va carregar contra la idea de "desconnectar" d'Espanya i alertava de les "conseqüències" que tindria. Assegurava que la "fractura" ja es comença a notar i que se senten "veus de rebuig" als que no tenen "pedigrí català".

La desconnexió catalana, manté González, seria respecte a Europa, també respecte a Iberoamèrica, i portaria els catalans a una "via morta". En aquest sentit, comparava Mas amb Tsipras quan va intentar "negociar amb més força" i "comet el mateix error" però "amb resultats més greus".

Assegurava que "cap responsable polític pot permetre una política de fets consumats, i menys trencant la legalitat, perquè convidaria altres a aventures en sentit contrari". A més a més va afegir que "tots arriscaríem el que ja s'ha aconseguit i la possibilitat d'avançar amb diàleg i reformes".