La Unió Europea ha de "deixar de commoure i començar a moure's" per posar una solució al tema de la immigració, va afirmar el president del Govern italià, Mateu Renzi, en una entrevista que publicava ahir el diari "Corriere della Sera".

Renzi va demanar, com ja ha fet en altres ocasions, "la internacionalització d'aquesta crisi", ja que no és només un problema d'Itàlia o Grècia, va dir.

La proposta del mandatari italià és la de "no només tapar l'emergència, sinó també tenir un paper més gran a l'Àfrica i Orient Mitjà. S'ha d'invertir més en cooperació internacional. Facilitar les repatriacions. Detenir els traficants de persones per sempre".

En ser preguntat sobre què canviaria adoptar una política comuna sobre immigració, Renzi va explicar que es podria anar als països amb problemes per avaluar directament sobre el terreny les peticions d'asil "evitant els viatges de la mort, així com gestionar també junts les repatriacions".

Europa es posa en marxa

Els països europeus es reuniran d'urgència el proper 14 de setembre per tractar de trobar respostes immediates al que qualifiquen de "situació sense precedents" per l'"arribada excepcional" d'immigrants i demandants d'asil polític.

L'anunci del consell extraordinari dels ministres europeus d'Interior i Justícia va ser realitzat per la presidència luxemburguesa de torn, que va atendre d'aquesta manera la crida realitzada ahir prèviament per França, Alemanya i el Regne Unit.

La convocatòria va coincidir amb una onada de declaracions de líders europeus, com les del propi Renzi, sobre la necessitat d'actuar com més aviat millor per assegurar que els refugiats polítics siguin acollits i els immigrants indocumentats per motius econòmics siguin repatriats als seus països.

"La situació del fenomen migratori fora i dins de la UE ha adquirit recentment proporcions sense precedents", va declarar el Govern luxemburguès.

L'Agència de Control de Fronteres Exteriors (Frontex) de la UE i l'Oficina Europea de Suport a l'Asil (EASO) informaran en la reunió urgent als ministres comunitaris dels fluxos migratoris.

Un cop escoltat aquesta anàlisi, els ministres se centraran en coordinar "la política de devolucions, la cooperació internacional i les mesures per prevenir el tràfic amb migrants".

Els ministres de l'Interior francès, Bernard Cazeneuve, alemany, Thomas de Maizière, i britànica, Theresa May, es van veure dissabte al marge de la reunió de nou països europeus a París per augmentar la seguretat als trens, encara que fins ahir no van informar de la seva petició a Luxemburg d'un consell extraordinari.

Els ministres van demandar que la cita tingués lloc en menys de dues setmanes per poder així "preparar eficaçment les decisions" del Consell de Justícia i Interior que s'ha de celebrar el proper 8 d'octubre.

Els responsables de les forces de seguretat dels tres països van incidir en la "necessitat de prendre mesures immediates per fer front al desafiament que constitueixen aquests fluxos migratoris".