Sanitat intentarà posar fi a les disparitats en l'assistència a irregulars

El govern espanyol treballa amb un esborrany que ha de servir de punt de partida

31.08.2015 | 00:00
El ministre de Sanitat, Alfonso Alonso, durant una compareixença de la setmana passada

El govern intentarà aquest dimecres acostar postures amb les comunitats per harmonitzar l'assistència sanitària dels immigrants que estan en situació irregular a Espanya i posar punt i final a les disparitats que es produeixen després de la reforma posada en marxa el 2012.
Una reforma que deixava a aquest col·lectiu sense targeta sanitària i que va limitar la seva cobertura en el Sistema Nacional de Salut (SNS) a les urgències, excepte per a les embarassades i els menors d'edat, que han mantingut totes les prestacions.
La reforma ha estat seguida de forma desigual per les autonomies, algunes en contra d'ella des del seu inici, com Andalusia i Astúries, encara que després del canvi al mapa polític derivat per les eleccions de maig gairebé totes s'han mostrat disposades a tornar l'atenció als "sense papers".
Bona part de les comunitats han anunciat diferents regulacions per restablir l'atenció i ara el Govern espanyol, a través de l'Advocacia de l'Estat, les està estudiant per si envaeixen competències de l'Estat o vulneren la Constitució.
S'ha sumat, a més, l'anunci al març del ministre Alfonso Alonso que aquest col·lectiu tornaria a tenir dret a l'atenció primària i en això treballava el Govern i els consellers de Sanitat fa mesos, quan el PP era majoria al Consell Interterritorial de Salut.
El treball acordat es va materialitzar en un esborrany que es plantejarà dimecres als nous governs autonòmics en el marc de la Comissió de Prestacions d'aquest Consell, encara que es tracta d'un text de partida.
En aquest esborrany, al qual ha tingut accés Efe, es planteja que els irregulars accedeixin a l'atenció primària a través d'un document acreditatiu que haurà d'ensenyar juntament amb el seu passaport o document d'identitat cada vegada que necessiti assistència.
No es tracta d'una targeta sanitària i per adquirir haurien d'estar empadronats en aquest territori amb una antiguitat mínima d'un any i demostrar que no tenen recursos.
El document tindria una validesa d'un any i s'hauria de renovar per aquest període en els terminis i la forma en què decideixi cada regió.
Els immigrants, que haurien de pagar el 40% dels medicaments a la farmàcia, serien incloses en un registre nacional.
És el punt de partida, però cada comunitat exposarà els criteris que consideren ha de regir l'assistència sanitària dels irregulars.

Afectació a Catalunya
A Catalunya el Servei Català de la Salut ofereix atenció sanitària a uns 70.000 estrangers que no tindrien dret a rebre-la després de la reforma de 2012
El director del Servei Català de la Salut, Josep Maria Padrosa ha explicat recentment la nova instrucció 08/2015 del CatSalut, vigent des del passat dia 22 de juliol, i que permet als ciutadans estrangers sense dret a assistència sanitària que acreditin un empadronament de tres mesos i puguin així tenir accés a la cartera bàsica de serveis sanitaris.
Pel que fa a les Illes Balears, el nou Govern (format pel PSOE i MÉS, i amb el suport de Podem) expedeix des del passat 20 de juliol un document als irregulars per tornar-los la atenció mèdica i prestació farmacèutica gratuïtes.
Pel que fa al País Valencià, els irregulars que hi viuen s'han beneficiat del canvi de govern (PSOE-Compromís).
El Sistema d'Informació Poblacional (SIP), la base de dades informatitzada de la Conselleria de Sanitat del Govern valencià, va començar a incorporar el 20 de juliol els canvis necessaris per a ampliar-los l'assistència.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar 2017/2018

Calendari laboral 2017 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18

 

Enllaços recomanats: Premis cinema