L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha anunciat que no participarà en la Via Lliure perquè fa "referència explícita" a la convocatòria electoral del 27-S. Ho va anunciar en declaracions a Rac 1, on va indicar que ella no creu que sigui una mobilització "partidista", però sí que va apuntar que "està referenciada a unes eleccions clarament". "Sense qüestionar en absolut la legitimitat" de la Via Lliure, Colau opina que és millor separar el seu paper institucional com a alcaldessa, que representa tothom, d'una manifestació d'aquest tipus. Remarca, però, que hi haurà col·laboració en temes de seguretat i mobilitat i diu que estaran "encantats" de rebre els organitzadors.

Colau va explicar que ella sempre ha participat en les mobilitzacions de l'Onze de Setembre, i aquest any tenia previst també fer-ho, però finalment ha decidit que no. Després de deixar clar que hi haurà màxima col·laboració amb les entitats convocants, va apuntar que aquest any no és un 11-S qualsevol i, tot i que el president de l'ANC, Jordi Sànchez, insisteix que vol que la Via Lliure sigui oberta i plural, el lema de la manifestació "clarament fa referència explícita al 27-S i s'està cridant al vot". Per això, opina que en el seu "rol institucional d'alcaldessa és millor separar les coses".

En preguntar-li per l'article de l'expresident del govern espanyol Felipe González en el qual equipara el procés amb el feixisme, Colau va remarcar que tots els catalans de diferents ideologies se senten "profundament insultats", i va considerar que "estaria bé que el senyor González estigués una mica a l'alçada del seu excàrrec i demanés disculpes". Al seu parer, és d'una "irresponsabilitat tremenda banalitzar el nazisme", i més comparant això amb la mobilització catalana per la independència, que s'ha produït de forma "cívica i amb una gran serenor". "Tot el contrari del que descriu González", va concloure.

L'adhesió a l'AMI

També va anunciar que el ple sobre l'adhesió de Barcelona a l'AMI serà el proper dilluns 7 de setembre, i va reiterar que el més probable és que els regidors de BComú s'abstinguin, perquè "no es pot suplir un referèndum sobre la independència amb un ple que s'ha convocat amb precipitació". Colau va indicar que les forces que l'han convocat "tenen interessos electorals" i és "legítim" que actuïn d'aquesta forma, però que Barcelona En Comú es va presentar apostant per consultar la ciutadania respecte d'aquesta qüestió.