El President de la Generalitat, Artur Mas, donarà explicacions al Parlament sobre les suposades comissions d'almenys 250.000 euros que la constructora Teyco va pagar a CDC a través de la Fundació CatDem, si bé CiU ha rebutjat una compareixença específica sobre el cas, com demanava l'oposició.

El coordinador general de CDC, Josep Rull, va anunciar ahir que Mas donarà explicacions sobre les aportacions de Teyco a CatDem durant la seva compareixença de demà a la tarda a la Diputació Permanent del Parlament, convocada a petició pròpia -abans dels escorcolls de divendres- per informar sobre els motius de l'avançament electoral a Catalunya.

Arran de l'escorcoll de divendres a la seu de CDC i de la seva fundació, PP, PSC, C's i ICV-EUiA van presentar ahir una sol·licitud d'ampliació d'ordre del dia de la diputació permanent de demà perquè Mas hagi de donar explicacions sobre aquesta investigació.

Portaveus dels quatre grups van demanar a Mas que "doni la cara" i aclareixi si hi ha hagut finançament irregular en el seu partit i van reclamar a ERC que doni suport a la petició per ampliar l'ordre del dia i poder abordar en profunditat la investigació sobre aquestes suposades comissions del 3%.

No obstant això, CDC va rebutjar aquesta petició, encara que, a l'espera del que decideixi ERC, Josep Rull va anunciar que Mas sí que respondrà les preguntes que li facin els diputats de l'oposició sobre Teyco.

Confisquen documents polítics

Rull també va denunciar que la Guàrdia Civil es va emportar divendres tots els discs durs de la Fundació CatDem, amb material "sensible" d'estratègia "política" sobre com enfocar les eleccions catalanes del 27-S.

Per la seva banda, els investigadors sostenen que l'existència d'apunts manuscrits i documents econòmics reforça la tesi que Teyco va pagar comissions del 3% a CDC, unes sospites que giren entorn d'un document que recull comissions del voltant de 250.000 euros en projectes adjudicats per cinc ajuntaments, tot i que la xifra de consistoris podria augmentar.

Davant les crítiques de CDC pels escorcolls de divendres, a les portes de la campanya electoral, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, va defensar la independència judicial i de les forces i cossos de seguretat davant la investigació i va opinar que, si es demana a la Justícia que "es pari quan hi ha processos electorals", s'estaria enviant un missatge "molt equívoc".

Ahir, el cap de cartell de Junts pel Sí, Raül Romeva, va subratllar que qualsevol sospita de pràctiques irregulars s'ha d'"aclarir" i que, davant un cas confirmat de corrupció, s'han d'assumir responsabilitats, si n'hi ha, "afecti qui afecti".

El líder del PSC, Miquel Iceta, va reclamar a Mas que "aclareixi tots els dubtes perquè es pugui centrar el debat polític en les propostes". "La pregunta és molt simple: hi ha hagut finançament irregular del seu partit?", va dir.

Per la seva banda, el PP va demanar a Romeva, i al líder d'ERC, Oriol Junqueras, que "donin la cara" i deixin de "tapar les vergonyes" a Mas pels suposats casos de corrupció de CDC.

El president de l'Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sànchez, també va considerar que el cap de l'executiu català ha de donar explicacions sobre els escorcolls a la seu central del seu partit, CDC, i a les oficines de la seva fundació CatDem per un presumpte cas de corrupció.