El portaveu de CDC al Senat, Josep Lluís Cleries, ha assegurat que la modificació de la Llei del Tribunal Constitucional com "el major atac contra la democràcia des del 1978" i ha acusat l'Estat d'"estar empobrint dia a dia la qualitat democràtica". "És més important el que opini un tribunal que el que opini un poble sencer", ha lamentat el portaveu de CDC al Senat.

Cleries ha dit que té "molt present" que el PP va ser qui "va buscar signatures contra l'Estatut", un text, ha recordat, "tramitat amb tota la legalitat que, després, una sentència del TC va passar per sobre de les corts generals i d'un referèndum del poble de Catalunya". "Si ens volen a tots davant dels tribunals, hi anirem, però defensarem la nostra pàtria, que és Catalunya, la nostra llibertat i el dret a decidir el nostre futur per a una nació que viu en democràcia i no com aquest Estat que amb el govern del PP s'està empobrint democràticament cada dia", ha reiterat el portaveu nacionalista.

Cleries, d'altra banda, s'ha preguntat com pensa tramitar amb "garanties democràtiques" aquesta reforma amb el temps que queda de legislatura. Aquest dimarts, el candidat del PP al 27-S, Xavier García Albiol, i el portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, han presentat al registre del Congrés una reforma de la Llei orgànica del Tribunal Constitucional per dotar aquesta institució de mecanismes per fer complir les resolucions i actuar contra les persones que les incompleixin. Albiol, que ha apuntat al president de la Generalitat, Artur Mas, ha afirmat que la reforma inclouria multes i la suspensió dels dirigents polítics que facin cas omís a les sentències dictades pel tribunal.