La cancellera alemanya, Angela Merkel, va assegurar en plena crisi de la immigració que, "si no hi ha repartiment equitatiu de refugiats, ens veurem obligats a revisar Schengen". La cap del govern alemany va precisar que "el que Europa està vivint no és una catàstrofe natural, però sí una situació catastròfica", i va instar a aplicar "la tolerància zero" contra els traficants de persones.

Merkel va destacar la responsabilitat que tenen Europa i Alemanya amb els refugiats, va criticar durament els moviments xenòfobs i va recordar que la universalitat dels drets humans és un dels pilars de la identitat europea. "La universalitat dels drets humans ha format durant molt de temps part de la identitat d'Europa. Si aquest vincle es trenca, llavors Europa ja no serà la mateixa", va dir Merkel en la seva tradicional conferència de premsa d'estiu, que va estar centrada en la crisi dels refugiats.

Hores després, la cancellera i el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, van iniciar una cimera de dos dies amb una conversa en què van parlar, entre altres qüestions, de la crisi migratòria que pateix Europa. Merkel va rebre Rajoy al castell de Meseberg, situat a gairebé 70 quilòmetres de Berlín, un lloc que el govern germànic té destinat a casa d'hostes de destacats dirigents internacionals i proper al llac Huwenow, amb un perímetre de sis quilòmetres que van recórrer els dos caps de govern.

Per part seva, l'executiu francès va anunciar la construcció d'un nou campament humanitari a Calais, amb la intenció d'oferir una acollida digna als milers d'immigrants que es congreguen als afores d'aquesta localitat gala a l'espera de creuar al Regne Unit.

Aquest nou centre, amb una capacitat per a 1.500 persones, s'aixecarà d'aquí a principi d'any a l'anomenada "jungla" de Calais, on conviuen entre 3.500 i 4.000 sense papers, majoritàriament sudanesos, eritreus, sirians i afganesos.

Àustria va iniciar una àmplia operació contra el tràfic de persones a les carreteres que la connecten amb Hongria, mentre que centenars de refugiats van arribar en tren, després que les autoritats hongareses els permetessin pujar als combois en direcció a aquest país i Alemanya. La decisió d'Àustria, que s'ha pres després de la mort de 71 refugiats a l'interior d'un camió, va generar llargues cues.