El papa Francesc va concedir ahir als sacerdots que absolguin "del pecat d'avortament els que l'han practicat i n'estiguin penedits de cor", durant el Jubileu de la Misericòrdia que comença el pròxim 8 de desembre i que se celebrarà fins al 20 de novembre del 2016. Així es llegeix en una carta enviada al president del Pontifici Consell per a la promoció de la Nova Evangelització, Rino Fisichella, i encarregat d'organitzar l'any sant extraordinari convocat pel pontífex, i publicada ahir per l'oficina de premsa del Vaticà.

Segons la doctrina catòlica, l'avortament és un pecat greu que comporta excomunió i un sacerdot només en pot absoldre per ordre d'un bisbe o del pontífex.

"El perdó de Déu no es pot negar a tot el que s'hagi penedit", amb aquesta premissa Francesc explica la decisió de concedir als sacerdots que absolguin de pecats considerats greus per l'Església catòlica.

"També per aquest motiu he decidit concedir a tots els sacerdots per a l'Any Jubilar, no obstant qualsevol qüestió contrària, la facultat d'absoldre del pecat de l'avortament els que l'han practicat i, penedits de cor, demanen perdó", reconeix el Papa.

Francesc afirma que "un dels greus problemes del nostre temps és, certament, la modificació de la relació amb la vida" i que "alguns viuen el drama de l'avortament amb una consciència superficial, gairebé sense adonar-se del gravíssim mal que comporta un acte d'aquest tipus". Però molts d'altres, en canvi, afegeix el Papa, "fins i tot vivint aquest moment com una derrota, consideren no tenir un altre camí per on anar".

"Penso, de manera especial, en totes les dones que han recorregut a l'avortament. Conec bé els condicionaments que les van conduir a aquesta decisió", escriu Francesc. La carta continua: "sé que és un drama existencial i moral. He trobat moltes dones que portaven al seu cor una cicatriu per aquesta elecció soferta i dolorosa. El que ha passat és profundament injust, però només el fet de comprendre-ho en la seva veritat pot consentir no perdre l'esperança".