El PP presenta una llei perquè el TC pugui sancionar o suspendre el President català

El candidat García Albiol, protagonista en l'anunci d'una reforma que donaria capacitat punitiva directa a l'alt tribunal

02.09.2015 | 00:00
Xavier García Albiol, acompanyat de Rafael Hernando, anant al consell de direcció del PP al Congrés

El PP ha registrat aquest dimarts una proposició de llei urgent al Congrés que reforma la llei del Tribunal Constitucional i que permetria que aquest organisme sancioni o fins i tot suspengui de les seves funcions el President català, Artur Mas, si incompleix les seves sentències.
La reforma atorga al TC capacitat sancionadora si s'incompleixen les seves sentències, una iniciativa que, segons ha dit Xavier García Albiol, és l'"evidència" que "ningú no proclamarà la independència de Catalunya".
Albiol va presentar amb el portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, aquesta proposició de llei que es tramitarà pel procediment d'urgència perquè pugui ser aprovada abans que acabi la legislatura. La reforma persegueix que el TC pugui sancionar les autoritats o persones que incompleixin les seves resolucions, i a més d'imposar-los multes -entre 3.000 i 30.000 euros- inclou la possibilitat de suspendre'ls en les seves funcions. Albiol ha assegurat que la proposició de llei és un missatge molt clar "als que volen trencar Catalunya de la resta d'Espanya", perquè sàpiguen que "la broma s'ha acabat". La iniciativa, que el candidat del PP ha qualificat d'"històrica", és "la forma més clara de demostrar" que els independentistes "no aconseguiran" el seu propòsit, va dir.
Segons va explicar Rafael Hernando, amb el tràmit d'urgència es pretén que el ple del Congrés voti la presa en consideració d'aquesta proposició la setmana del 14 de setembre i després voti el text legislatiu el 29 de setembre, dos dies després de les eleccions catalanes. A continuació, la proposició de llei passarà al Senat, perquè, en cas que s'hi introdueixin esmenes, pugui tornar a temps al Congrés i ser aprovada definitivament abans que acabi la legislatura, ha apuntat Hernando. Malgrat que l'anunci es produeix poques setmanes abans de les eleccions catalanes, Hernando ha assegurat que la iniciativa no és ni "oportunista ni conjuntural", sinó que té "veritable vocació de futur" per "suplir algunes llacunes".
La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, ha assegurat que ningú té "res a témer" d'aquesta proposició, llevat que incompleixi la llei. "És garantir el principi de la tutela judicial efectiva també en l'àmbit constitucional i, si tots estem disposats a complir la llei i les sentències dels tribunals, doncs no s'ha de témer aquesta mena de disposicions, que el que fan és enfortir el marc constitucional", va dir.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar 2017/2018

Calendari laboral 2017 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18

 

Enllaços recomanats: Premis cinema