El primer ministre britànic, David Cameron, va assegurar que si Catalunya vol "agafar un altre camí", ha "d'ajustar-se a l'imperi de la llei" i va advertir que la seva separació d'Espanya comportaria la sortida de la Unió Europea.

"Si hagués de transmetre un missatge, seria el mateix que al Regne Unit. Estem millor junts, som més forts i més pròspers junts. Hem de seguir junts", va subratllar el primer ministre britànic en roda de premsa al costat del cap del govern, Mariano Rajoy, després de la reunió mantinguda al Palau de la Moncloa.

El dirigent conservador va haver de fer front fa un any al referèndum sobre la independència d'Escòcia que es va saldar amb la victòria dels que optaven per seguir formant part del Regne Unit. Va puntualitzar que "mai són iguals les situacions", en al·lusió a Catalunya i Escòcia, però va remarcar que la condició primordial és que es respecti la llei. "És important que davant de qualsevol situació, els països, els governs, els primers ministres i aquells que vulguin prendre un altre camí compleixin amb l'imperi de la llei i s'ajustin a l'imperi de la llei", va sostenir.

Sobre si Catalunya sortiria de la UE en cas d'optar per la independència, Cameron va ser contundent en declarar que, com li hagués passat a Escòcia, Catalunya deixaria de ser-ne membre i "hauria de començar a fer cua darrere d'altres països candidats" a l'adhesió. "És una resposta molt clara", va concloure el primer ministre, que va afegir que aquesta és la postura de la Comissió Europea i de "qualsevol expert constitucional a Europa". El missatge de Cameron s'uneix al que va traslladar la cancellera alemanya, Angela Merkel, dimarts a Berlín, també en companyia de Rajoy, en defensar el respecte a la legalitat que garanteix la sobirania i integritat territorial de cada estat de la UE.

La vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, va fer una crida a la "responsabilitat" del President català, Artur Mas, a qui va demanar que deixi "d'enganyar els catalans" amb un procés d'independència que "ni es pot ni es produirà".

Després que Mas digués que tirarà endavant amb el procés sobiranista si obté una majoria absoluta d'escons, encara que no sigui en vots, Santamaría va considerar que Mas se situa en direcció contrària "al signe dels temps".

Després d'insistir que és difícil negociar amb qui no està disposat a complir la llei, la número dos de l'Executiu va retreure a Mas que transmeti als ciutadans un procés "que sap que no arribarà a cap port" i que "cada vegada està més debilitat", com demostra amb les seves pròpies manifestacions. Un procés que no l'afecta només a ell -va recalcar Santamaría-, sinó que està generant "esquinç" i "neguit" entre els ciutadans catalans.

Per això, va demanar a Mas responsabilitat perquè es tracta de decisions "vitals", no només per a ell, sinó "per a moltíssims catalans que viuen amb neguit una cosa que no es produirà" i que, segons l'opinió de la vicepresidenta espanyola, suposaria la ruptura dels vincles històrics, familiars i polítics en el conjunt d'Espanya i de la Unió Europea.