La CUP-Crida Constituent ha presentat aquest dissabte la Declaració de Ripollet, el seu full de ruta cap a la independència, on destaquen dues principals diferències amb Junts pel Sí: una aposta per una DUI "immediata" si els partits pro independència aconsegueixen la majoria absoluta el 27-S i l'impuls d'un programa d'emergència social que impliqui una ruptura amb les polítiques de la UE. "Són dues diferències prou clares i prou profundes entre les dues llistes", ha assegurat el cap de llista de la CUP, Antonio Baños, que també ha volgut recordar a Artur Mas que no permetran allargar el procés "després de cinc anys" i que no es podrà negociar amb l'estat espanyol amb "mentalitat autonòmica".

"La DUI per nosaltres és un punt irrenunciable i no estarem per negociar 18 mesos amb l'estat espanyol com va dir el president Mas", ha insistit Baños, que ha estat acompanyat del fins ara líder de la CUP, David Fernàndez, la número 4 de la CUP-Alternativa d'Esquerres per Barcelona, Gabriela Serra, i el president de l'ANC, Jordi Sànchez. "Nosaltres estem per declarar la DUI i començar així el 28-S un procés constituent, popular i unilateral", ha continuat el líder de la CUP. De fet, en la declaració de Ripollet s'explicita que la DUI ha d'anar acompanyada de la ferma determinació de "no reconèixer l'autoritat de l'estat espanyol" i d'impulsar "un Govern de ruptura nacional, social i democràtica".

"I una altra diferència amb Junts pel Sí és que nosaltres no plantegem 12 punts de temàtica social sinó que plantegem un programa d'emergència social i de ruptura amb la Troica", ha afirmat el candidat de la CUP. "És imprescindible el desplegament immediat d'un pla de xoc que faci front a la dramàtica situació d'empobriment generalitzat de les classes populars i treballadores, i que passi per mesures com l'aturada immediata dels desnonaments i els acomiadaments o l'impuls del lloguer social i de revertiment de la pobresa energètica", ha enumerat Baños. "Unes mesures que passen, necessàriament, per la suspensió del pagament del deute fins no resoldre abans les necessitats de les classes populars", ha puntualitzat.

En paral·lel, el cap de llista de la CUP ha reconegut però que en el pla nacional l'entesa és més factible amb Junts pel Sí que no pas amb Catalunya Sí que es Pot. "Aquests últims parlen de república catalana, dret a decidir i sobirania del poble català però diuen que abans cal el vist-i-plau de l'estat espanyol. Defensem camins totalment inversos", ha assegurat el líder de la CUP, que ha llençat també una advertència a tots aquells que creuen que el procés es pot allargar indefinidament. "No admetrem cap dilació després de cinc anys de procés. De fet seria absolutament ridícul allargar-lo un cop aquest 27-S tinguem un mandat explícit i clar de la voluntat del poble català", ha conclòs Baños.