Les autoritats d'Àustria van confirmar ahir que durant el cap de setmana ha rebut almenys 14.000 refugiats de guerra, que van arribar des d'Hongria per creuar la república alpina en el seu camí cap a Alemanya.

Al seu torn, el canceller federal austríac, Werner Faymann, va anunciar que de forma gradual s'acabarà aviat amb aquest corredor cap al veí germànic, que ha pal·liat, encara que sigui només de forma temporal, la crisi migratòria a Hongria.

"Pas a pas, hem de tornar d'una mesura d'emergència fins a una normalitat que sigui conforme a la llei i digna per a les persones", va assenyalar el mandatari austríac en un comunicat, sense precisar quan s'acabarà la llibertat de moviment a la frontera.

Prèviament, Faymann havia acordat la postura amb la seva homòloga alemanya, Angela Merkel, i havia parlat també amb el primer ministre hongarès, Viktor Orban. "Sempre vam dir que es tracta d'una situació d'emergència en què hem d'actuar ràpidament i humanament", va dir el cap de Govern austríac.

Una portaveu de la cancelleria va explicar a Viena que aquest anunci significa que la policia austríaca tornarà a controlar de forma aleatòria els immigrants que vulguin passar la frontera.

D'acord amb la legislació comunitària, els refugiats han de demanar asil al país d'entrada a la Unió Europea (UE) i només es poden moure lliurement per l'espai Schengen, de lliure circulació, si disposen dels papers i permisos per a això.

Cau el flux des d'Hongria

L'estació de Keleti a Budapest, per la qual en els últims dies han passat milers de refugiats de l'Orient Mitjà camí cap al somni europeu d'una vida sense guerres ni misèria, estava sumida ahir a la calma que segueix a la tempesta, però que també anuncia la possibilitat d'un altre vendaval.

Unes 1.500 persones, la majoria procedents de Síria i l'Iraq, van abandonar ahir la capital magiar amb destinació a Àustria, país des del qual la immensa majoria vol continuar el seu èxode cap a l'Europa més rica, principalment Alemanya. És una xifra molt per sota de l'allau viscuda en els últims dies, quan diversos milers de refugiats van partir, alguns fins i tot a peu, animats per l'anunci que Àustria i Alemanya permetrien l'entrada a tot el que arribés.

Després dels números, amb nom i cognoms, com la de Qais al Zoubi, un sirià de 25 anys que va sortir fa 15 dies del seu país amb un grup d'amics i l'objectiu és arribar a Suècia, on assegura que té parents. "Tot anirà bé", confia a Efe aquest jove, que va haver de deixar els seus estudis universitaris d'Economia i que diu que se'n va anar simplement perquè al seu país la vida no és segura.

"Hem anat caminant, amb tren, amb vaixell, fins nedant", comenta entre somriures al costat d'un dels amics que l'acompanyen en el seu primer viatge fora del seu país. "A Hongria hem tingut massa por. S'aprofiten de tu", es lamenta sobre el tracte rebut al país centreeuropeu, un dels que mantenen una postura més dura sobre l'arribada de refugiats, malgrat que la majoria només vol creuar el més aviat possible per continuar cap al nord ric.

Des de Sèrbia, els refugiats passen a la Unió Europa (UE) a través d'Hongria (en el que van d'any, són ja gairebé 170.000 els que ho han fet per aquesta ruta), les autoritats estan aixecant tanques físiques i legals per impedir que arribin més.

Amnistia Internacional (AI) va denunciar ahir amb duresa el que considera un tracte inadequat per part de les autoritats hongareses als que vénen fugint de la guerra. "La recepció és horrible, completament inadequada", resumeix a Efe Barbora Cernusakova, una observadora d'AI que està en el pas fronterer de Röszke, al sud del país. Cernusakova assegura que les arribades no s'han alentit i que espera que unes 1.600 persones entrin a Hongria avui. No hi ha violència física per part de la Policia, però sí una total falta de respecte, d'atenció i d'informació, explica aquesta observadora.