El ministre d'Afers Europeus de Noruega, Vidar Helgesen, està "convençut" que la política espanyola té "processos democràtics i procediments que permetran tractar" la situació a Catalunya. En una entrevista a l'ACN, Helgesen admetia que Noruega està "observant" Catalunya i va avisar que "com en el cas d'Escòcia" no vol comentar "sobre els temes que hi ha en joc".

Amb tot, Helgesen va reconèixer que és "impossible tenir resposta" sobre què passaria amb la participació d'un nou estat a l'ONU o l'OTAN. "Qualsevol situació de fragmentació seria exigent per a les organitzacions internacionals, però hi ha procediments per tractar aquests temes quan i si sorgeixen", va assegurar.

"Per descomptat que estem observant, però com en el cas d'Escòcia no comentem sobre el que està en joc", va assegura Helgesen, que a més de Ministre d'Afers de l'Espai Econòmic Europeu i la UE és el cap de gabinet de la primera ministra de Noruega, Erna Solberg.

El polític noruec va remarcar que el 27-S a Catalunya "és notícia arreu d'Europa i també a Noruega" però va preferir no donar respostes definitives sobres les conseqüències internacionals d'una hipotètica independència.

Noruega, un país amb una gran reputació internacional com a mediador de conflictes, adverteix però que no pot implicar-se en la situació catalana si ningú li demana.

"La línia base de qualsevol mediació és que les dues parts o més involucrades en un problema l'acceptin, i mentre aquest no sigui el cas, no hi ha cap raó perquè un tercer tingui aspiracions d'aquest tipus", va assegurar Helgesen.

"Confio que a la política espanyola teniu els processos democràtics i procediments que permetran tractar aquest tema", va afegir el ministre. Helgesen, però, va rebutjar precisar quins haurien de ser aquests "processos democràtics i procediments" si Espanya rebutja el referèndum.

"La gràcia de la democràcia nacional és que li correspon als del país en qüestió parlar i resoldre els temes, i no els toca als de fora tenir una opinió sobre el camí que tenen per endavant", va indicar Helgesen.