El líder del PSOE, Pedro Sánchez, va reivindicar ahir el seu "catalanisme" i va considerar que la reforma federal de la Constitució ha de reconèixer la "singularitat" d'una Catalunya que, a les eleccions del 27S, ha de "dir adéu a Artur Mas, el seu tres per cent i a Jordi Pujol".

Un dia després que el president del govern, Mariano Rajoy, vingués a Catalunya per tancar l'Escola d'Estiu del PP, Sánchez va participar en la festa per a la gent gran del PSC, acompanyat del líder dels socialistes catalans, Miquel Iceta.

La campanya del 27S sembla tenyir-se també de la carrera cap a la Moncloa, i de fet el propi Iceta va reclamar un "esforç" als votants socialistes per preparar una "gran victòria" en els comicis generals, "i la millor manera de preparar aquesta victòria és aturar l'ofensiva independentista" a les eleccions autonòmiques.

Davant prop de dos mil persones en el port de Tarragona, Sánchez va deixar clar que "no renuncia a que espanyols i catalans caminin units, orgullosos de la seva diversitat i cap a una Espanya federal que reconegui i assumeixi com a propi a un poble singular com és Catalunya, amb les seves històries, tradicions, institucions, llengua i cultura".

Una declaració d'intencions que arriba després de les paraules de l'expresident Felipe González a favor d'una reforma federal que reconegui a Catalunya com a nació, i que va suscitar ahir més crítiques que adhesions entre els barons socialistes.

Sánchez va exclamar que se "sent catalanista" i va "reivindicar el catalanisme progressista i la unió civil de tots els catalans", ja que "quan Catalunya es divideix i situa al marge de la llei, surt derrotada".

"Anem a fer una Catalunya que digui prou als que sols parlen de secessió per amagar el seu desgovern, la corrupció i els comptes a Suïssa i la corrupció, mentre recolzaven la reforma laboral del PP. Qui vulgui una Catalunya millor, que digui adéu a Mas, al seu tres per cent i a Jordi Pujol, i recolzi a Miquel Iceta, un catalanista progressista disposat a parlar amb tots", va dir.

De la seva banda, Iceta va retreure a Mas que si "no és capaç de donar la cara" a les eleccions del 27S, a les que concorre en quart lloc de la seva llista, llavors "no mereix seguir sent president".

Finalment, va fer una crida a mobilitzar el vot d'esquerres.