Enfadat per haver hagut de pagar vuit euros per arribar per autopista a Manresa des de Barcelona, Eduardo Reyes ha visitat Regió7 en plena precampanya electoral i no ha esquivat cap pregunta. El cordovès defensa que Espanya no té solució i que cal que es fragmenti per poder evolucionar. Gairebé tot ho ha argumentat en castellà, tal com insisteix que es pot fer la independència de Catalunya.

Ha afirmat que vol la independència bàsicament per raons de qualitat democràtica, per poder començar una mena de revolució que permeti crear un sistema que tingui més en compte el ciutadà, a diferència del que passa, al seu parer, amb la democràcia espanyola. Si aquestes són les seves raons més poderoses per voler-la, per què no ha pujat al carro de Podem, que vol fer una regeneració democràtica a tot Espanya?

No solament és per qualitat democràtica, també és per qualitat de vida i de tota mena. Tinc 65 anys i he esperat tota la vida una regeneració democràtica que no ha arribat. No em creuré gens ni mica que Podem pugui fer-la reformant la Constitució, que necessita dos terços del Senat i dos terços del Congrés. No s’ho creuen ni ells.

No creu que amb el desgast del PP per la crisi i els casos de corrupció, el PSOE i Podem podrien arribar a sumar?

No ho crec. I diré més: és absurd pensar que Espanya tingui solució. La regeneració no arribarà mentre estiguem en una democràcia monàrquica posada per un dictador. Crec en el que va dir Franco: «lo he dejado atado y bien atado». Això no passarà fins que no es desfragmenti Espanya i cada regió o comunitat vulgui el seu autogovern.

Diu frases molt contundents contra Espanya per a algú que afirma que se sent encara espanyol.

Cadascú pot sentir-se com vulgui i d’on vulgui. Al cap i a la fi, aquest sentiment no et dóna menjar. El sentiment que m’arrossega és que les meves nétes no puguin tenir un futur com cal perquè Espanya no ha renovat la democràcia ni ho farà. El meu sentiment més gran serà morir-me sentint-me espanyol, o cordovès, més que no pas espanyol. Em sento europeu i també ciutadà del món. La regeneració democràtica vindrà per la decisió de cada poble de fer-la, de la mateixa manera que Andalusia podria aixecar-se contra el domini dels señoritos i de les cases d’Alba i companyia. Malauradament, està sotmesa a la desil·lusió que s’ha de quedar així. Catalunya fa 300 anys que lluita per la regeneració i ara ha donat la passa definitiva.

El candidat per la CUP a Barcelona, Antonio Baños, membre de Súmate, ha declarat públicament que ell no volia investir Artur Mas president. Què passa a Súmate que membres de l’entitat prenguin opcions tan diferenciades?

Súmate va sorgir d’una persona com jo, normal, que no sóc advocat, ni polític, ni llicenciat en Ciències Econòmiques, però que té un tremend sentit pràctic de la realitat. A Súmate som tan diversos que hi ha gent que ha votat tota la seva vida el PP, però que ha vist que havia arribat l’hora de dir que ja n’hi havia prou, que Espanya no canviaria, i que s’ha declinat per la independència. Independentment que sigui de dretes o d’esquerres. Tenim un objectiu en comú: que arribem a una votació després d’un any i mig de govern de transició i que hi hagi un govern constituent. Jo sóc d’esquerres, el Baños és d’esquerres i una mica més radical que jo, i hi ha gent que és de dretes, però el que volem és aconseguir la independència. Després -si és al cap d’un any, en lloc d’un any i mig, millor- cadascú tindrà les tendències polítiques que vulgui tenir.

L’ANC ha aprovat les Bases de Gramenet fa pocs dies al voltant de la situació de la llengua en una República catalana. Hi proposa el català com a llengua d’estat i el castellà ni s’hi esmenta. Estaria incòmode en una Catalunya independent sense el castellà com a llengua cooficial?

Ara et contestaré en català. Moltes persones de Catalunya coneixem i parlem el català. El que passa és que la llengua materna és la més còmoda. Si em preguntes què és més lògic, et diria que Catalunya té un idioma mil·lenari i que, per tant, la seva llengua és el català. Però com que estem creant un estat nou vertaderament democràtic, penso que en un tema tan delicat com la llengua, el primer que s’hauria de fer és posar a referèndum si l’idioma oficial ha de ser el català o han de ser cooficials el català i el castellà, l’aranès o qualsevol idioma. Una cosa tan important no la pot decidir ni una persona ni un partit. És per això que sóc independentista, perquè un país no funcioni de manera lamentable, perquè es consulti molt més el poble.

Súmate fa moltes xerrades adreçades als pensionistes. El factor material és el que més pesa entre el col·lectiu castellanoparlant?

Sense diners no anem enlloc. Tot funciona amb diners. A mi que no em diguin que prefereixo passar gana i sentir-me espanyol. No entenc que no lluitin per una causa que és palpable que s’ha de defensar. Tot el que diuen de les pensions és per fer por i és mentida. Si podem utilitzar els nostres recursos, en poc temps podrem eliminar l’atur.

El veig molt confiat. Caldrà tenir el suport dels agents internacionals...

No crec que els inversors es decideixin per Espanya perquè, quan vénen, queden atònits de veure tants quilòmetres d’AVE que no són necessaris...

Es veu de conseller?

No, no estic prou preparat.