L'abstenció dels 11 regidors de Barcelona en Comú, el grup que encapçala l'alcaldessa Ada Colau, i de la regidora de CiU Sònia Recasens, d'Unió, va impedir que Barcelona s'incorpori a l'Associació de Municipis per la Independència (AMI).

El sí a l'adhesió va guanyar amb el vot dels 17 regidors de CDC (9), ERC (5) i CUP (3), mentre que el no va tenir 12 vots de Ciutadans (5), PSC (4) i PP (3), i l'abstenció va sumar els altres 12 , de BComú (11) i de la regidora d'Unió.

L'AMI exigeix als municipis que s'hi adhereixin que ho facin per majoria absoluta -21 dels 41 regidors, en el cas de Barcelona-, un resultat al qual no es va arribar en la votació que es va celebrar en el ple extraordinari d'ahir, sol·licitat pels grups de CiU, ERC i la CUP. Al final del ple, l'alcaldessa, Ada Colau, va assegurar que el govern municipal tindrà en compte el resultat de la votació i "el tema no està tancat i es veurà de forma més tranquil·la i pausada després de les eleccions" del 27-S.

L'encarregat d'argumentar l'abstenció de BComú va ser el tinent d'alcalde Jaume Asens, que ha esgrimit que la convocatòria d'aquest ple és "electoralista", que l'AMI és una entitat conservadora que al servei de CiU i que BComú es va comprometre a organitzar una consulta ciutadana per decidir sobre l'adhesió.

En les seves intervencions, els portaveus de tots els grups de l'oposició, tant els que van votar a favor com en contra, van coincidir a criticar l'abstenció dels regidors de BComú, el vot favorable dels quals hagués permès una majoria absoluta. L'exalcalde i president del grup de CiU, Xavier Trias, va acusar el grup del govern municipal d'"amagar el cap sota l'ala" i de fer "un mal paper" en abstenir-se. "Barcelona necessita que aquest ajuntament marqui posició", va argumentar Trias, que va justificar que l'adhesió a l'AMI no es votés durant el seu mandat amb l'argument que no comptava amb la majoria perquè fos aprovada.

Més dur amb Colau va ser el líder d'ERC, Alfred Bosch, que va retirar "simbòlicament la confiança" que els republicans li van donar votant a favor de la seva investidura com a alcaldessa per les "decepcions" dels cent primers dies de mandat, entre elles que hagi desistit d'anar a la manifestació de la Meridiana l'11-S.

De l'adhesió de Barcelona a l'AMI, Bosch va destacar que "la majoria la vol" i va considerar que el govern de Colau "sap perfectament que sí que es pot, el problema és que no vol" i posa "excuses".

A tall de rèplica, la líder de C's, Carina Mejías, va etzibar a Colau que, "ja que Bosch li retira el seu suport, C's sí que estarà de la seva part per recuperar Barcelona", i va explicar que votaven que no a l'adhesió perquè seria convertir Barcelona en un "instrument del desafiament independentista".

El socialista Jaume Collboni va titllar el ple de "debat propagandístic preparat per escalfar motors electorals" i va assegurar que el no dels socialistes era triple: "no a l'AMI, no a la independència com a solució màgica i no a l'Espanya immobilista del PP".

De la seva banda, el popular Alberto Fernández va insistir que la ciutat no ha de convertir-se "en una peça més de l'independentisme" i va reiterar que "Barcelona uneix, mentre que l'independentisme separa".

La regidora Maria Rovira, de la CUP, l'altra força que ha promogut el ple extraordinari i que no va aconseguir que s'hi inclogués la retirada de la simbologia borbònica de la ciutat, va protagonitzar amb la presidenta del seu grup, María José Lecha, un dels moments anecdòtics de la sessió, quan van portar fins al centre de l'hemicicle una placa de l'avinguda de Borbó per reclamar la necessitat de revisar el nomenclàtor de la ciutat.