El departament d'Ensenyament ha respost al magistrat del TSJC que investiga Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau per la consulta, que els 7.000 ordinadors usats el 9-N es van comprar per solucionar els problemes TIC "recurrents" de les escoles.

Ensenyament ha enviat una resposta al requeriment que li va fer el juny el TSJC perquè expliqués l'ús del material informàtic el 9-N i la Generalitat ha desvinculat la compra dels ordinadors de la celebració de la consulta. Segons la Generalitat, "l'adquisició d'aquest material es va fer de conformitat a l'acord del Govern del 30 de juliol del 2013 pel que es va aprovar el model de relació entre la Generalitat i el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat". El mateix escrit assegura que la compra dels ordinadors "responia a les necessitats de solucions TIC" als centres educatiu, encara que reconeix que l'expedient es va tramitar dies abans del 9-N. "Les necessitats recurrents prèviament detectades als centres educatius consistien en 5.746 ordinadors d'11,6 polzades, model Toshiba NB50" que van costar 295,53 euros cadascun i 1.251 ordinadors Toshiba R50B de 15 polzades, que van costar 482,14 euros.

En el mateix escrit, es reitera que no es va obligar cap funcionari a participar en la consulta i que van ser voluntaris. "Immediatament després que el Govern anunciés públicament que el 9 de novembre del 2014 se celebraria una jornada de participació ciutadana, es va sol·licitar verbalment als directors dels serveis territorials del Departament i al gerent del Consorci d'Educació de Barcelona que informessin d'aquest fet als directors d'institut", al·lega Ensenyament. "Entre el 16 i el 17 d'octubre del 2014 es van mantenir diverses reunions territorials amb els directors d'institut, amb l'únic objectiu d'informar-los que el Govern impulsava la jornada de participació i que estava previst que alguns instituts fossin seu", afegeix.