El controvertit empresari José María Ruiz Mateos, fundador la societat Rumasa, que amb el temps es va convertir en el primer grup empresarial espanyol i que va ser expropiat el 1983, va morir ahir als 84 anys, després d'una fractura de maluc a Puerto de Santa María (Cadis). Familiars i amics de Ruiz Mateos van anar a la tarda a la residència de les germanetes dels pobres on la família de l'empresari va instal·lar la capella ardent per a un comiat en la intimitat, abans del seu enterrament avui a la seva localitat natal de Rota.

El funeral serà oficiat pel bisbe d'Asidonia-Jerez, José Mazuelos, a l'església de Nostra Senyora de la O, on la família Ruiz Mateos disposa d'un columbari on hi ha les restes de la mare de l'empresari, que va ser declarat fill predilecte d'aquesta localitat al 2006.

Nascut el 1931, Ruiz Mateos va protagonitzar una vida de fundació d'imperis i trames empresarials, disputes amb la Justícia i una gran exposició mediàtica, que moltes vegades va animar amb disfresses i posades en escena singulars, com a patriarca d'un clan familiar que es va trencar en els últims anys de la seva vida.

Les últimes notícies sobre la seva situació es van publicar el mes de juny passat, quan va entrar a la presó madrilenya de Soto del Real per tres delictes contra la Hisenda Pública, i l'endemà va ser portat a l'Hospital Gregorio Marañón per ser ingressat a causa del seu estat de salut.

Ruiz Mateos va ser una figura polèmica que va despertar lleialtats i odis de manera desigual, que va portar a la fallida el seu "imperi" per mitjà d'una autèntica enginyeria financera, i la mort tanca ara un cicle i un "clan familiar" creat després del seu matrimoni amb Teresa Rivero, amb qui va tenir tretze fills.

Va començar la seva trajectòria professional en el negoci familiar d'exportació de vins al Regne Unit fins que el 1961 va fundar la societat Rumasa, que amb el temps va arribar a convertir-se en el primer grup empresarial espanyol amb més de 700 empreses el 1982, tot i que només 250 estaven operatives .

L'expropiació de Rumasa el 1983 pel llavors govern socialista va fer del ministre d'Economia Miguel Boyer el seu enemic, a qui fins i tot va arribar a agredir el 1989 i va deixar anar la famosa frase "que te pego leche".

Després de l'expropiació, va traslladar la seva residència a Londres i mesos després va ser reclamat per la Justícia espanyola; va desaparèixer el 1984 de la capital britànica i un any més tard va ser detingut a l'aeroport de Frankfurt, Alemanya.

El 1990 va posar en marxa un nou consorci familiar sota la denominació de Nueva Rumasa, un entramat d'empreses que amb el temps es va descobrir que era ple de testaferros i estructures opaques en paradisos fiscals per evitar una altra expropiació i que va desembocar en processos judicials que han esquitxat la major part dels membres masculins de la família.

Absolt per l'Audiència Nacional pel cas Rumasa el 1997 i condemnat a tres anys de presó pel cas de l'agència de viatges Mundo Joven el 2005, José María Ruiz Mateos va aconseguir el tercer grau al cap de pocs dies d'ingressar a la presó a causa de la seva edat i el seu delicat estat de salut.

En plena crisi econòmica, Nueva Rumasa va iniciar el febrer de l'any 2009 diverses emissions de pagarés en empreses del grup en què es garantia interessos de fins al 12%: les emissions es van convertir en un sistema de finançament piramidal i les companyies es van declarar insolvents l'any 2011 .

Després de la mort de José María Ruiz Mateos, l'exadvocat de la família Joaquín Yvancos va afirmar que les seves causes pendents, tant a l'Audiència Nacional com en altres tribunals, "continuaran, perquè el deute segueix", i va recordar que en els últims mesos la capacitat cognitiva l'empresari estava "molt limitada" i que s'estaven sobreseient moltes causes pel seu estat de salut.