La CUP va exigir ahir a Junts pel Sí (JxS) que aclareixi si "trencarà la legalitat espanyola" després del 27-S en el cas que l'independentisme obtingui la majoria, ja que la llista unitària de CDC i ERC proposa un full de ruta que inicialment preveu "negociar" amb l'Estat i una llei de "transitorietat".

Els candidats Miquel Iceta (PSC), Germà Bel (Junts pel Sí), Xavier García Albiol (PPC), Ramon Espadaler (UDC), Lluís Rabell (Catalunya Sí que es Pot), Inés Arrimadas (C's) i Antonio Baños (CUP) van participar ahir en un debat de candidats a la Cadena Ser.

En un context en el qual les enquestes apunten que Junts pel Sí (el seu candidat a la presidència és Artur Mas) necessitaria la CUP per arribar a la majoria absoluta al Parlament, aquesta formació va pressionar ahir la llista unitària perquè deixi clar si està disposada a "trencar" amb les lleis estatals després de les eleccions. "No he sentit a Germà Bel la paraula ruptura", va advertir el candidat de la CUP, Antonio Baños. "De veritat trencarem amb la legalitat espanyola? Perquè el nostre lema és per la ruptura. No per trencar les lleis, sinó per transcendir i crear una nova legalitat". Però Baños, que va definir la CUP com "anticapitalista", va recordar que "en tot procés de construcció nacional hi ha d'haver una ruptura d'una llei per transcendir-la i crear una nova realitat legal".

El cap de llista per Tarragona de Junts pel Sí -Raül Romeva va ser l'únic cap de llista per Barcelona absent en el debat- va relatar que si la seva candidatura obté majoria "serà Mas, òbviament" el president, i que llavors s'iniciaria un "full de ruta" que estableix "una seqüència". "Al final d'aquesta seqüència, prèvies negociacions i eventualment acords amb les institucions estatals i les de la UE, s'aprovarà una llei de transitorietat, que doni pas a una nova legalitat. És el que al final d'aquest procés es durà a terme", va assenyalar. Preguntat sobre la possibilitat que l'Estat no s'avingui a aquestes negociacions, Bel va subratllar que "si la voluntat democràtica dels catalans és clara, hi haurà negociacions i haurà acords. Si la voluntat dels catalans és clara", va insistir.

Durant el debat, PSC, PPC i Ciutadans (C's) van alertar que si Junts pel Sí guanya el 27-S hi haurà un govern de "confrontació" i de "ruptura" amb el qual Artur Mas conduirà Catalunya al "desastre" amb el seu suposat "paradís terrenal", mentre que UDC avisa de la "teràpia dura" dels independentistes al problema de l'"immobilisme" del govern. Iceta va avisar que si guanya la candidatura de Mas no hi haurà un govern de concentració sinó de "confrontació i de ruptura" que se situarà "fora de la llei" i conduirà Catalunya al "desastre" i al "precipici".

García Albiol, de la seva banda, va retreure a Iceta que no es posicioni de "forma clara" davant el repte independentista i que no se situï del costat "dels que apostem per la convivència". El candidat popular i la presidenciable de Ciutadans van cridar els catalans a mobilitzar-se a les urnes el 27-S per superar i "tancar" el procés independentista, un desafiament en el qual Arrimadas va advertir dels suposats "paradisos terrenals" que prometen els seus impulsors. Rabell va negar el caràcter plebiscitari de 27-S i va remarcar que Catalunya podrà fer balanç de les polítiques "antisocials" de Mas i Rajoy.