L'abat de Montserrat, Josep Maria Soler, va fer ahir una crida a participar a les eleccions autonòmiques del 27-S perquè tindran "una notable importància històrica". D'acord amb el que dilluns van expressar en una nota oficial tots els bisbes catalans, l'abat recorda que "si sempre és un deure de tots els ciutadans participar activament a les eleccions com a exercici de la pròpia responsabilitat en la recerca del bé comú i, per tant, d'una societat més justa i fraterna, aquesta vegada encara ho és més".

En l'homilia que ahir va pronunciar l'abat benedictí amb motiu de la solemnitat del naixement de la Verge, Soler va opinar: "els cristians tenim també el deure de treballar a favor del nostre país i de tots els seus ciutadans, particularment dels que passen més necessitats". "Ho hem de fer perquè la ciutat terrena sigui el més humana possible i perquè tots puguem arribar a la ciutadania del cel. A més, d'aquí a uns dies ens trobarem amb unes eleccions al Parlament de Catalunya que poden tenir una notable importància històrica perquè es plantegen qüestions decisives a nivell institucional, polític i social", va dir en la seva homilia.

D'altra banda, una trentena de cristians catalans de diferents àmbits professionals van demanar ahir al conjunt d'Espanya "respecte" i una "actitud de comprensió" cap al procés sobiranista, i defensen que Catalunya és una nació que ha de poder decidir el seu futur polític. En una carta oberta al conjunt de cristians d'Espanya, aquest grup de trenta persones considera que Catalunya és una nació, en la mesura en què posseeix els "elements bàsics" que la configuren: una llengua pròpia, una cultura específica, un dret peculiar, una tradició secular i uns símbols identificadors, entre d'altres. Entre les persones que han subscrit aquesta carta destaquen noms com el de la presidenta del Parlament, Núria de Gispert; l'expresident de la cambra Joan Rigol, l'escriptor Lluís Busquets, el poeta Carles Duarte, l'assessor de la Prefectura d'Assumptes Econòmics de la Santa Seu, Josep Maria Culell, i Josep Maria Ballarín.